Tyck till om tyreso.se

Curry skänker glädje och träning på äldreboendet

Publicerad den: 2016-04-28

Under våren har vård- och omsorgsboendet Björkbacken en extra lurvig praktikant. Curry utbildar sig till terapihund och ger både glädje och fysisk träning till de äldre på Björkbacken.

Curry och Maria Bernström– I äldreomsorgen kan en terapihund ha en lugnande effekt, öka välbefinnandet för de äldre och hjälpa till med fysisk och mental träning, säger Maria Bernström, hundförare och ägare till Curry.

 

 

 

 

 


Elvira Avdic, enhetschef vid Kastanjen, är glad att kunna introducera terapihund i äldreomsorgen.

– Det ger väldigt mycket. Curry har en lugnande inverkan på oroliga personer, hon stimulerar fysisk träning och skänker mycket glädje bara genom att vara här.

Curry anpassar sitt beteende efter person, en del vill bara klappa medan andra gärna vill att hon ska komma upp i knät eller sängen. Maria Bernström, hundföraren, berättar att hon tränat Curry sedan hon var valp för att hon ska vara lyhörd, kunna koncentrera sig och vara lugn i stökiga miljöer.

Fysisk träning

– Vi kombinerar Currys behov av träning med de boendes behov. Fysisk träning som benlyft blir roligare med en terapihund som hoppar över benet och den finmotoriska träningen kan blir mer lekfylld när motspelaren är Curry 1 ½ år, säger Maria Bernström.

– De som vill umgås lite mer med Curry träffar hon individuellt. Då tränar vi att putta rullstol, gå i koppel bredvid elrullstol eller att ligga och slappna av tillsammans och skapa lugn och trygghet, säger Maria Bernström.

Monika Willberg

Monika Willberg har själv haft hund och passar gärna på att träffa Curry. De ger sig ut på koppelpromenad och båda är nöjda efter övningen.

– Hon var inte rädd för rullstolen, så det gick väldigt bra att rulla med henne bredvid. Inte var hon rädd för hissen heller, fast den låter och är lite skakig, säger Monika Willberg.

 

 

 

Efter två timmars praktik är det dags att gå hem för Curry. Dagens sista övning är att nosa fram gömda falukorvsbitar. Det kräver både bra luktsinne, koncentration och logik att luska ut hur träklossar ska tippas eller snurras för att komma åt godbitarna. Monika Willberg uppmuntrar och berömmer. Trots fotografering och mycket prat runt omkring lyckas Curry koncentrera sig och få fram falukorvarna.

Curry letar falukorv

– De boende ser framemot besöken och frågar när Curry kommer nästa gång så jag hoppas att vi kan fortsätta det här samarbetet när hon har fått sin examen i juni, säger Elvira Avdic.

 

Vill du veta mer?
Kontakta gärna Elvira Avdic, enhetschef, 08-578 296 13 


Publicerad av: helen.kim@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-05-09

Högermeny