Tyck till om tyreso.se

Nära 500 nya hyreslägenheter i centrala Tyresö

Publicerad den: 2014-12-17

Ett 16-våningars höghus med hyresrätter om mestadels ett och två rum blev en av vinnarna när tävlingen om Norra Tyresö Centrum etapp 1 avgjorts. Strax utanför centrum börjar redan nästa år 76 ungdomslägenheter och cirka 200 kommunala hyresrätter att byggas. Dessutom inför Tyresö Bostäder ett koncept med ungdomslägenheter.

Flera nya byggprojekt pågår i Tyresö – under den närmaste tioårsperioden kommer ungefär 3000 nya lägenheter byggas. Det största projektet är en ny stadskärna med upp till tusen lägenheter för en hållbar livsstil. Målet för den nya stadsdelen. Tyresö Norra Centrum är tydligt: Hela Tyresö centrum ska bli en naturligare mötesplats, ett offentligt rum med urbana kvaliteter, en plats att vistas och trivas på. Genom att komplettera handel och fritidsaktiviteter med ett tätt, nära och blandat boende skapas ett livskraftigt centrum. Bostäderna ska ha olika uttryck, typ och upplåtelseform. Ekonomin eller maximal byggyta var därför inte det avgörande när tävlingsbidragen till etapp 1 utvärderades. Stor vikt fästes vid hur väl förslaget tar hänsyn till närmiljön och bidrar till hela stadsdelens bästa.

- Det är bra för Tyresö att stora centrumomvandlingen nu blir verklighet och att vi valt vinnare för etapp 1. Att vi redan i första etappen bygger så många hyresrätter är extra roligt, vi vill ha varierade upplåtelseformer. Nu ska det bli spännande att fortsätta arbetet med att bygga ett nytt och modernt Tyresö och ersätta 60-tals betongen, säger Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M).

Fokus på hållbar stadsutveckling

Det är arkitektfirman Semrén+Månsson som ritat det nya höghuset som kommer att inrymma 58 ettor, 36 tvåor, 23 treor och två fyrarummare. Etapp 1 omfattar också ett kvarter med bostadsrätter och kommersiella lokaler.

- Vi är väldigt nöjda med att så många välrenommerade arkitektfirmor och byggherrar deltog i markanvisningstävlingen. Alla bidrag höll en mycket hög ambitionsnivå, de förstod vad vi önskade och en del har till och med överträffat våra högt ställda kvalitetskrav, säger Sara Kopparberg, chef för stadsbyggnadskontoret. Hon lovar att kommunen ska gå i bräschen och hålla samma höga standard på de allmänna ytorna.

Vid sidan av den blivande nya stadskärnan byggs just nu Tyresö Trädgårdar som kommer att innehålla både hyres- och bostadsrätter.

Hundra ungdomslägenheter hos Tyresö Bostäder

Tyresö Bostäder har pekat ut ett hundratal lägenheter som ungdomslägenheter och det kan bli fler. Det är ettor om max 40 kvadratmeter och med en förhållandevis låg hyra. De flesta är inte lediga än, men vartefter de blir det ska de hyras ut till ungdomar mellan 18 och 24 år. De kommer att få bo i lägenheterna i högst tio år och har inte rätt att använda dem som bytesobjekt. Å andra sidan behåller de sin köplats i Tyresö Bostäder och eftersom kötiden idag är cirka sju år, har de god chans att få flytta till en lägenhet med fast kontrakt efter att "ungdomsåren" är till ända.

Kontakt:
Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef, sara.kopparberg@tyreso.se, 08-5782 92 60
Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, fredrik.sawestahl@tyreso.se, 08-5782 91 31


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2014-12-17

Högermeny