Tyck till om tyreso.se

Vad gör en flyktingstrateg?

Publicerad den: 2016-03-01

När det blev en kraftig ökning av antalet flyktingar hösten 2015 såg Tyresö kommun ett stort behov av samordning och en tjänst som flykting­strateg inrättades.

Helene Bergström, du är flyktingstrateg på ­Tyresö kommun. Vad innebär det?

– Jag har haft uppdraget sedan den 18 januari, innan dess arbetade jag som stabschef på utvecklingsförvaltningen. Jag samordnar arbetet med flykting­­mottagande av ensamkommande barn och nyanlända med permanent uppehållstillstånd. I upp­draget ingår också att samordna bostadsplaneringen.

Vad är din viktigaste uppgift just nu?

– Jag ser över kommunens så kall­ade återsökningar. Tyresö kommun ska få ersättning av Migrationsverket för de kost­nader vi haft för flyktingmottagning. Vissa ersättningar får vi ­automatiskt, andra måste vi ansöka om. Flera verksamheter är berörda, inte minst skola och socialtjänst.

– Det är ett komplicerat uppdrag och svårt att få en helhetsbild. Min uppgift är att se till att vi gör de ansökningar som krävs, och att pengarna går till det de ska.

Antalet flyktingar som kommer till Sverige minskade när gränskontroller infördes. Hur ser det ut i Tyresö?

– Det har minskat här också. På evakueringsboendet där de boende egentligen ska stanna i bara några dagar, stannar många nu i flera veckor innan de reser vidare.


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-03-01

Högermeny