Tyck till om tyreso.se

Tyresöbor välkomnar asylsökande

Publicerad den: 2015-10-23

Beredskapen för att tillfälligt ta emot flyktingar i Tyresö är god. Tyresöborna har skänkt varma kläder, vinterskor, sängkläder, hygienartiklar och madrasser. Nära 200 Tyresöbor har anmält sig som volontärer och några av dem startade förra veckan med att sortera det som samlats in.

Insamling till evakueringsboendeTyresöborna har skänkt otroligt många fina och användbara saker till det förberedda evakueringsboendet och de asylsökande som kan komma att bo där tills de registrerats av Migrationsverket. Bitte Isacsson och Päivi Aaltonen (stående) är två av de volontärer som hjälpte till att sortera allt som samlats in.
Foto Håkan Lindgren

– Tyresöbornas vilja att hjälpa till har verkligen värmt våra hjärtan, säger Britt-Marie Lundberg Björk, som ansvarar för att förvandla ett av husen i Kvarnhjulet till evakueringsplatser.
Över 300 personer kom till informationskvällen för volontärer i samarbete med Tyresö församling. Och så många hörsammade insamlingen av förnödenheter att de tillgängliga lokalerna snabbt fylldes och insamlingen måste avbrytas.

Fina, genomtänkta gåvor

– Tyresöborna har verkligen varit omtänksamma och skänkt fina saker, säger volontären Päivi Aaltonen. Hon är något av ett volontärsproffs och har tidigare hjälpt till både på centralstationen, på transitboenden och hos Stadsmissionen. Hon vet vad som går åt.
– De flesta som kommer är måna om att klä sig väl. Det är en sund inställning. De här skorna kommer göra någon riktigt glad, säger hon och håller upp ett par sportskor. Ett par högklackade dansskor sorteras dock bort, men när ett par sommarsandaler är på samma väg sätter Päivi stopp:
– Sandaler och tofflor vill många ha. Sortera på herr- och damskor bara. Jag har till och med sett flyktingkillar spela fotboll i sandaler, säger hon och ler.

Viktigt med aktivitet

En något sliten fotboll tronar högst upp på leksakshögen. Att Kvarnhjulet valdes som möjligt evakueringsboende är bra ur flera aspekter, bland annat för att det är centralt och nära till ytor för lek och annan aktivitet.
– De som söker asyl vill ju ha något att göra och hjälper gärna till. Som volontär får jag ofta frågan vad saker heter på svenska och i gengäld får jag lära mig orden på arabiska, säger Päivi Aaltonen.
Tyresö kommun kommer ha arbetsledare på plats i evakueringsboendet som i övrigt bemannas av volontärer under dagtid. Deras främsta uppgift blir att vara medmänniskor och hjälpa de boende till rätta. Tyresö församling organiserar volontärsarbetet och tar fortfarande emot anmälningar.

Fakta om evakueringsplatser

Migrationsverkets uppdrag är att ge asylsökande ett värdigt mottagande och se till att de har någonstans att bo under tiden deras ärende prövas. Just nu räcker Migrationsverkets egna boendeplatser för asylsökande inte till och alla kommuner har ombetts hjälpa till att ordna tillfälliga ­boendeplatser, så kallade evakueringsplatser. Tyresö kommun har därför förberett ett av husen i Kvarnhjulet för 50 evakueringsplatser, där de asylsökande bor en kort tid tills de kan flytta vidare till ett av Migrationsverkets anläggningsboenden. I fredags kom de första asylsökande dit.

Kommunen ansvarar för driften av boendet, till exempel mat, sängutrustning, städning och tolk. Migrationsverket har i övrigt samma ansvar för dessa boenden som för andra tillfälliga boenden. ­Staten, genom Migrationsverket, ersätter kommunerna för boende-, mat- och personalkostnader.

Läs mer om flyktingmottagandet i Tyresö


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2015-10-23

Högermeny