Tyck till om tyreso.se

Stöldskyddsmärkning

Märk dina värdesaker och krångla till det för tjuven! Dessutom ökar sannolikheten att du får tillbaka stulna föremål om de är märkta.

Märkning av värdesaker är inget nytt men har glömts bort av många genom åren. Det finns flera olika sätt att märka sina saker på. Läs om några av dem här och om varför man bör märka sina saker.

Symbolen för Operation märkning

Olika sorters märkutrustning

Det finns flera olika sätt att märka sina saker. 
  • Märkpenna med osynligt "bläck", syns under UV-lampa. Kan exempelvis användas att märka på ramen på baksidan på en värdefull tavla med. Märkningen syns inte för blotta ögat.
  • Ristpenna. Den här skrapar man fast sin märkning i föremålet med. Kan exempelvis användas på verktyg, cyklar mm. Ristningen blir permanent i materialet och kan sänka värdet på varan.
  • MärkDNA. Det är en slags vätska som man penslar på det värdefulla föremålet. Syns inte för blotta ögat och det är en unik blandning i varje flaska som kan spåras till ägaren. Synlig med UV-lampa. Lämplig för konst, smycken mm.
 

Varför ska man märka sina saker?

Tjuven vill oftast sälja det stulna godset för att få pengarna. Det kan bli betydligt svårare att sälja varan om den är märkt. Värdet på varan blir därför lägre och tjuven undviker att ta märkta föremål om det finns omärkta i närheten. 

Sedan så är det också så att om polisen hittar stulna föremål så är det betydligt lättare att hitta den rätte ägaren om föremålen är märkta på något sätt. Det betyder att chansen att få tillbaka sina saker ökar.

Var kan man märka sina saker?

Om man exempelvis är hantverkare och vill märka sina verktyg som man har i bilen så kan man exempelvis besöka en lokal bygg- eller verktygshandel i Tyresö och fråga efter att få låna märkutrustning. Eller så kan man bege sig till närmaste polisstation för att exempelvis märka en nyinköpt cykel eller något annat, det gäller alla. 

Om man tar med sig sina saker till dessa ställen så får man låna utrustningen, som innehåller märkpenna och/eller ristpenna, på plats samt kan få ett klistermärke med Operation märkning-symbolen. MärkDNA köper man själv hos återförsäljare.

Dessutom erbjuder Tyresö Bostäder tillsammans med Svenska Stöldskyddsföreningen sina hyresgäster att gratis låna märkutrustning så att man kan märka sina ägodelar hemma. Kontakta Tyresö Bostäder för mer information. Se länk under relaterad information

Och slutligen - innan du köper en bil, moped eller något annat föremål så kan du göra en kontroll via Larmtjänst hemsida Stöldtipset om den är anmäld stulen. Se vidare under relaterad information.


Publicerad av: Säkerhetsenheten

Senast uppdaterad: 2017-09-26

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum

Politiskt ansvar