Tyck till om tyreso.se

Om våld i nära relationer

Publicerad den: 2015-11-29

Vad kännetecknar destruktiva relationer och hur kan vi upptäcka och motverka våld i nära relationer? Statistiken är obarmhärtig. I Sverige görs årligen 27 000 anmälningar om våld mot kvinnor och mörkertalet är stort.

Med anledning av FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor anordnade Tyresö kommun den 25 november en föreläsning med psykoterapeuten Josefin Grände. Hon har i drygt femton år på olika sätt arbetat inom olika myndigheter och organisationer med frågor kring våld i nära relationer, våldtäkt, genus, sexualitet och trauma.

Statistiken är obarmhärtig. Mäns våld mot kvinnor skördar fler offer än cancer, trafikolyckor, malaria och krig. 2013 gjordes i Sverige 27 000 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år. Statistiken för Tyresö år 2014 var 59 anmälningar. I tre av fyra var den misstänkte gärningsmannen en bekant till kvinnan och nära hälften av misshandelsfallen skedde inomhus i en nära relation.

- Att arbeta mot våld i nära relationer är dock inte en kvinnofråga, sa Josefin Grände. Det handlar om mänskliga rättigheter, om männens liv och om återupprepad brottslighet.

Studier visar att 15 procent av alla ungdomar har blivit slagna av sina föräldrar, och cirka 10 procent har bevittnat våld hemma. En del kan själva få svårt att hantera sin egen ilska och bli benägna att själva använda våld för att lösa svåra känslor, andra blir konflikträdda och deprimerade.

Var går gränsen?

Många unga vet heller inte var gränsen går i nära relationer. När har de till exempel rätt att säga nej till sex? Svaret är alltid, även om partner berättar om hur det varit i hens andra relationer eller om man själv känner det som att man kanske lovat sex bara genom att följa med hem.

Därför är det viktigt att våga prata men unga om sex och relationer. "Vem bestämmer mest i er relation?", kan vara en bra fråga.

Visa omsorg och berätta vad du ser

Om du misstänker att någon vän, vuxen eller ungdom, utsetts för våld så våga uppmärksamma vad du ser och ställ konkreta frågor, råder Josefin Grände: "Hur blir han när han blir arg?", "Vad händer när ni bråkar", "Blir du rädd?".

Detsamma gäller om du arbetar med barn och misstänker att barnets eller dess vårdnadshavare utsatts för våld. Med mindre barn kan man prata om ilska: "Hur arg får en vuxen bli?".

Om du misstänker att våld pågår hos någon granne så ring först polisen. Därefter bör du ringa på hos grannen som då kanske sansar sig, gå dock direkt in till dig igen utan att vänta på att någon öppnar. Du bör också kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen styrelse. Det är viktigt att visa att man ser, som granne, god vän, arbetskamrat, lärare, förskole- eller fritidspersonal.

Tveka inte att göra en orosanmälan. Det kan rädda liv.

Var uppmärksam på varningstecken

Josefin Grände säger att många kvinnor säger att "blir jag slagen så går jag direkt". Hon menar dock att då är det oftast redan för sent. De utsatta kvinnornas livsutrymme har ofta minskat steg för steg. Genom partners härskartekniker, kontroll och svartsjuka har de troligen redan tappat så mycket självkänsla att de inte klarar att ta sig ur relationen.

De kan också ha kvar många positiva känslor för sin partner och tycka synd om honom. Ofta har de som förgriper sig på andra ofta själv blivit utsatta för våld som barn. Många väljer också att stanna av hänsyn till barnen som kanske är oroliga över att behöva flytta. Eller för att man känner att man inte har någonstans att ta vägen.

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige beskriver på sin webbplats roks.se vilka varningssignaler man ska vara observant på. De ger också råd hur du ska agera om du blir slagen eller misstänker att någon i din närhet blir slagen.
Läs mer om varningssignaler och hur du kan agera vid misstanke

Här finns information om vart du som Tyresöbo kan vända dig, länkar till socialjour, Tyresö kvinno- och tjejjour, Manscentrum med mera. 


Publicerad av: karin.hassler@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-01-14

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum
  • 08-578 291 00

Politiskt ansvar