Tyck till om tyreso.se

Tips kring lås och larm

Här kan du som bor i Tyresö läsa goda råd och tips kring lås och larm. Det kan vara bra att vara påläst innan man fattar ett beslut kring skyddet av sin bostad.

En rekommendation är att alltid först ta kontakt med sitt försäkringsbolag och rådfråga om lås, larm och vad de kan rekommendera. Ibland kan de erbjuda rabatter och rekommendera företag eller vissa produkter.

Lås

Att ha ett bra lås på sin bostad är viktigt. Ännu viktigare är att låsa varje gång man lämnar bostaden. Det är vanligare än man tror att tjuven passar på att ta sig in i bostaden när man är iväg på kortare ärenden. Lås därför alltid alla låsen på dörren när du lämnar bostaden.Tips kring lås och larm i Tyresö

Den svagaste punkten på en villa, radhus eller en lägenhet på bottenvåningen är fönster och balkong/altandörrar. Även på dessa kan man skaffa lås så gör man det svårare för tjuven att ta sig in.

Ett bra tips är också att skaffa så kallad secure-strip. Det är en slags list som man sätter fast på dörr- eller fönsterkarmen och som gör det svårt för tjuven att med hjälp av kofot eller något annat verktyg få ett bra grepp och bryta sig in. Den här listen finns ofta att köpa i fackhandeln eller på välsorterade byggmarknader.

Givetvis är det ju också så att låset måste sitta i en bra dörr. Bor du i lägenhet är en säkerhetsdörr som är godkänd efter tester på Svenska stöldskyddsföreningen, SSF, att rekommendera. Låskåpa på insidan av dörrenKomplettera gärna med en så kallad låskåpa över vredet på insidan av dörren om du bor i lägenhet. En låskåpa kan man köpa hos fackhandlare eller i välsorterade byggmarknader och liknande för några hundralappar. En låskåpa gör att tjuven inte kan öppna dörren med en så kallad låsslunga, från utsidan, via dörrens brevlåda. Låskåpan fästs, utan att göra hål i dörren, mellan vredet och dörren.

Larm

Ett larm kan vara ett komplement till mer effektiva metoder som till exempel grannsamverkan. Ett larm kan i vissa fall vara avskräckande.

Om du tänker köpa ett larm till din bostad är det bra att tänka på några saker:

En viktig fråga är typen av larm. Ska jag ha ett lokallarm, en slags telefonkedja där flera personer kan bli uppringda, eller ett centralanslutet larm som är kopplat till ett larmföretag eller väktarbolag?

Om man bor långt bort från någon centralort så är utryckningstiden för väktare ofta ganska lång. Väktaren får inte heller köra fortare än hastighetsbegränsningen säger. I normalfallet griper inte väktaren någon men kan kontrollera om någon verkligen har brutit sig in eller om det är ett falsklarm. Väktaren ser också till, i normalfallet, att eventuella trasiga rutor täcks över så att till exempel inte kyla eller regn ska förstöra bostaden eller inventarier.Tips om larm för Tyresöbor

Idag finns även möjligheten att koppla fler tjänster till ditt larm. Det finns larm som exempelvis kan känna av brand- eller vattenskador, vilket kan hjälpa till att minska skadorna i din bostad om olyckan är framme. Vissa moderna larm kan kopplas samman med en kamerafunktion. Det innebär exempelvis att en larmcentral kan se vad som händer i bostaden vilket kan förkorta utryckningstid för exempelvis brandkår och polis om dessa behöver tillkallas.

Var skeptisk mot försäljare av säkerhetsprodukter vid din dörr. Även i Tyresö händer det då och då att sådana säljare dyker upp. Om man vill försäkra sig om, så gott det går, att man får tag i rätt produkt till rätt pris så ska man själv kontakta en säljare/fackhandel.

Kostnader för larm

Priserna på larm och tjänster kopplade därtill varierar. Kontrollera därför eventuella installation-, abonnemangs-, månadskostnader och eventuell bindningstid med mera innan du ingår ett avtal. Fundera även över om du vill ha fler tjänster kopplade till ditt larm.

Kontrollera om larmet går till exempel över det fasta telenätet eller GSM. Om du har ett larm och säger upp din fasta telefon eller bredbandsuppkoppling är det jätteviktigt att du kontrollerar om hur detta påverkar larmet! Köper du ett billigare larm är det viktigt att kontrollera vad larmet har för frekvens. En rekommendation är 868 MHz, de på 433 MHz kan gå att störa ut.

En annan fundering rör framförallt villaägare. Fundera över om hela huset ska vara larmat eller bara vissa delar eller våningar. Monteringen är också viktig. Se till att centralenheten inte sitter är lättåtkomlig. Då kan tjuven i värsta fall slå ut hela larmet innan det ens hinner reagera.

Tänk också på att montera sirén och blixtljus på taket. Ett larm som tjuter i ett villaområde är svårt att lokalisera när ljudet studsar mellan husen. Blinkar det på taket så kan grannarna snabbare se vilket hus det gäller. Blixtljuset är också en hjälp för till exempel polisen om de larmas till platsen och försöker ta reda på vilken bostad larmet gäller. Sitter sirén och blixtljus på taket är de även svåråtkomliga för tjuven och går inte att förstöra lika enkelt. Se till att eventuella kablar är väl dolda.

Timers

Ett annat sätt att lura tjuven är att installera timers på några lampor i bostaden. Det finns mängder av varianter på timers i handeln och till olika priser. De enklaste och billigaste varianterna kan man få för under 20 kronor styck medan de dyrare kan kosta dryga hundralappen.

Koppla timers på några smålampor i bostaden och låt dem tända och släcka på lite olika tider, då blir det svårt för tjuven att avgöra om någon är hemma eller inte. Koppla också gärna en radio eller fler till timers. Om det kommer ljus från bostaden är det också svårt för tjuven att avgöra om någon är hemma eller inte. 

Den känsligaste tiden på dygnet är, under den mörka årstiden, tiden mellan då solen går ner och du kommer hem. Sätt därför några timers att starta under den tidiga eftermiddagen. I Tyresö ser vi alltid en uppgång i antal bostadsinbrott under den mörka årstiden - då utnyttjar tjuven att det är lättare att se vilka bostäder som är tomma.


Publicerad av: Säkerhetsenheten

Senast uppdaterad: 2017-11-22

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum

Politiskt ansvar