Tyck till om tyreso.se

Grannsamverkan

Här kan du läsa om Grannsamverkan i Tyresö och om hur man kommer igång.

Aktuell information - årlig träff

 Årligen ordnar kommunen tillsammans med polisen ett informationsmöte för grannsamverkare och de som är nyfikna på att starta grannsamverkan. 

Om grannsamverkan i Tyresö

I Tyresö är det många som är aktiva i grannsamverkan. Grannsamverkan är ett Grannsamverkan i Tyresöeffektivt, beprövat sätt att, i samarbete med polisen och kommunen, minska brott och störningar där du bor. Grannsamverkan är lika viktigt i flerfamiljshus som i villaområden, i stan som på landet, där du bor permanent eller där du har ditt fritidshus.

Där grannsamverkan finns brukar antalet brott minska snabbt. De som deltar finner också ofta en ny gemenskap och boendemiljön blir mycket trivsammare.

Det är polisen och kommunen som ansvarar för grannsamverkan och det bygger på ett samarbete mellan polisen, kommunen och de boende.

Samverkan mellan grannar får inte blandas ihop med medborgargarden. Grannsamverkan handlar om att människor i grannskapet skärper vaksamheten och håller naturlig kontakt med varandra.

Grannsamverkan innebär att de boende:Utdelning av information om grannsamverkan i Tyresö

  • är extra uppmärksamma
  • genomfört vissa förebyggande åtgärder och
  • har en bra kontakt med polisen och kommunen

Hur går det till?

De boende utser en kontaktombud för ca 10-20 grannar, eller så många som man tycker att man mäktar med. Kontaktombudet är den främsta personen som sedan håller kontakt med polisen och kommunen. Läs mer om hur vi organiserar grannsamverkan i Tyresö under rubriken relaterad information.

Vart kan jag vända mig?

Minst 5 500 hushåll i Tyresö är redan aktiva i grannsamverkan. Vi har mer än 330 kontaktombud som grannsamverkar i drygt 110 olika områden i kommunen.

Om du är intresserad av att starta grannsamverkan där du bor i Tyresö så kan du skicka in en intresseanmälan i länken till höger på sidan. Att starta grannsamverkan är gratis och inte krångligt. Du får hjälp och material av kommunen och polisen.

Reklam för nybildade grannsamverkansområden

Nytt från 2013 är att vi sätter upp skyltar under några veckor för att markera vilka grannsamverkansområden som är nybildade. Syftet är att de som bor i närområdet ska uppmärksamma engagemanget, att potentiella tjuvar ska bli avskräckta och att de som startat kan få draghjälp att få med boende i området som kanske ännu inte gått med.


Publicerad av: Säkerhetsenheten

Senast uppdaterad: 2018-02-01

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum

Politiskt ansvar