Tyck till om tyreso.se

Skadegörelse

Här kan du läsa om ett av de vanligaste anmälda brotten – skadegörelse. Skadegörelsebrott är exempelvis klotter, bränder och glaskross.

Krossat fönster

Vanligt ungdomsbrott

Skadegörelse är ett typiskt ungdomsbrott. Det betyder att det ofta är unga som misstänks ha utfört skadegörelsen. Speciellt utsatta platser för skadegörelse är skolor och förskolor. Många barn och ungdomar känner sig hemma i miljön och vet att de ofta kan ägna sig åt skadegörelsen där då upptäcktsrisken är låg. Ofta ligger skolor och förskolor en bit från bostäderna och skolgårdarna har dålig insyn från grannar och förbipasserande. 

Dyrt

Det är oerhörda summor som samhället varje år lägger ut på att åtgärda och utreda efter skadegörelse. Bara skadegörelsen på skolor i Sverige landar årligen på omkring 6-8 miljarder! I Tyresö kommun sanerar vi klotter för flera 100 000-tals kronor varje år. Det är pengar som man kunde ha gjort mycket roligare och bättre saker för.

Ung Tunnel

Tyresö kommun deltar i ett projekt i gångtunnel mellan Granängsringen/Njupkärrs skola och Granängsringen/Granbacksvägen. Vi har en projektledare som är arkitekt och boende i Granängsringen. Hon har tillsammans med ungdomar som bor i området tagit på sig att renovera gångtunneln. Syftet med projektet är att få barn och ungdomar delaktiga i och stolta över den fysiska miljön i deras närhet. Samtidigt tror vi att detta kommer att minska skadegörelsen i den här tunneln då så många fått vara med och utforma dess utseende.

Åka fast

Den som åker fast för skadegörelse får ofta betala böter eller ersättning för den skada som man gjort. Det gäller även om man inte har fyllt 15 år, som är straffmyndighetsåldern i Sverige. Om man är ung, till exempel under 15 år, saknar man ofta egen inkomst. Då får böterna eller ersättningen vänta tills man får en inkomst och kan börja betala. Det är ingen vidare start på vuxenlivet – att börja  betala av på en skuld.

Ser eller hör du något om skadegörelse vill vi att du hjälper oss i Tyresö kommun och tipsar polisen. Du kan alltid vara anonym.Ring 114 14 till polisen

 


Publicerad av: Linda Wikman

Senast uppdaterad: 2017-08-21

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum

Politiskt ansvar