Tyck till om tyreso.se

Bostadsinbrott

Här kan du läsa mer om inbrott i bostad och hur utvecklingen ser ut i Tyresö. Bostadsbrott är en av de brottstyper som oroar och skrämmer allra mest.

Att råka ut för inbrott i sitt hem är oerhört kränkande för den som drabbasInbrottstjuv i arbete

Tillvägagångssätt

Tjuven tar sig oftast in i villor och lägenheter i bottenplan genom att bryta upp karmen runt fönstret eller att krossa rutan vid vredet, sticka in handen och öppna fönstret eller dörren. Det är ett "tyst" sätt att ta sig in och tjuven slipper riskera att skada sig på trasigt glas. Generellt är fönster och altandörrar den svagaste länken i en bostad. Fönsterlås och lås på altan/balkongdörrar krånglar till det betydligt för tjuven.

Lägenheter högre upp i en fastighet drabbas oftast av inbrott via ytterdörren.

Inbrottstjuven bryter sig ofta in på dagtid. Anledningen till det är att det är då som om de allra flesta bostäderna står tomma. Då passar tjuven på för då är det som minst risk att bli upptäckt.

Ett bra tips när vi kommer in i den mörka tiden på året är därför att införskaffa en timer till lamporna hemma. Billigare och enklare varianter finns från knappt 20 kronor upp till de mer avancerade för drygt en hundralapp i butik. Sätt timers på flera olika klockslag på olika ställen i bostaden eller skaffa timers som slumpmässigt slår av och på sig själv under dygnet. Tänds och släcks lampor på olika ställen i bostaden är det svårt för en tjuv att avgöra om någon verkligen är hemma eller inte. Sätt gärna en timer på radion också. Ljud från bostaden gör också att osäkerheten för tjuven ökar.

Få anmälda bostadsinbrott i Tyresö!

Vi har relativt få bostadsinbrott i Tyresö kommun. Under årens lopp har dock antalet anmälda inbrott och försök till inbrott varierat.

En förklaring till den relativt låga nivån av bostadsinbrott i Tyresö ligger i det aktiva arbete som hela tiden pågår mot bostadsinbrott. Vi har många duktiga och aktiva grannsamverkare i kommunen och vi har även ett gott samarbete med polisen och Tyresös trafikskolor.

Stöld-toppen

Det finns vissa saker som en inbrottstjuv föredrar att ta när den byter sig in i en bostad. Det rör sig om varor som ofta är ganska små och enkla att bära med sig och lätta att avyttra så att man kan få snabba pengar. Inbrottstjuvens vanligaste stöldgods är;
1. Kontanter
2. Smycken
3. Småelektronik

Märkta föremål är alltid mindre attraktiva eftersom de är svårare att sälja vidare. Dessutom ökar chanserna att man kan få tillbaka dem om polisen hittar en stöldgodsgömma. Konst och smycken bör man dock inte märka eftersom värdet på dem då kan minska. Det är bättre att fotografera eller videofilma dem och spara bilderna på ett säkert ställe. 

Tips och råd!

Att starta Grannsamverkan med sina grannar är gratis och framförallt effektivt ur ett förebyggande perspektiv. Läs mer om Grannsamverkan i Tyresö under rubriken relaterad information.

Om du ser eller hör något som verkar misstänkt kan du alltid vända dig till polisen och tipsa dem om det på telefon 114 14. Ser du ett pågående brott är det viktigt att du kontaktar polisen omedelbart på telefon 112.

 
Kontakt med polisen på 114 14


Publicerad av: Linda Wikman

Senast uppdaterad: 2017-08-21

Högermeny

Kontakt

Säkerhetsenheten

Postadress:
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Marknadsgränd 2
Tyresö centrum

Politiskt ansvar