Tyck till om tyreso.se

På upptäcktsfärd med nya Tyresöbor

Publicerad den: 2017-09-25

Huvudbild

En gång om året bjuder Tyresö kommun nyinflyttade Tyresö­bor på en gratis guidad busstur. Häng med och träffa några nya invånare!


Foton: Håkan Lindgren.

"Välkommen till Tyresö, en av Sveriges minsta kommuner – här har vi nära till allt."

Så inleder kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl sin guidning när vår buss med ett ­50-tal nyblivna Tyresöbor taxar ut från Tyresö centrum utmed Bollmoravägen.

– Det är en härlig tradition att få träffa nya Tyresöbor och ett fint sätt att kunna berätta om vår kommun. Det är inte många kommuner som erbjuder detta, säger han.

– Jag tycker det är jättebra initiativ att kommunen anordnar den här gratisturen så man får se sig om i Tyresö – och dessutom få intressant information, säger Mona Wolmén, Tyresö Strandbo sedan förra året.
Det finns olika skäl att resenärerna har hamnat i Tyresö. Vanligt är att de har hamnat här av en slump, men andra har en koppling hit. Skånskan Birgitta Eldblom till exempel är nyinflyttad till Krusboda – men ingalunda ny Tyresöbo.

– Jag har kommit tillbaka till Tyresö efter 12 år i Skåne. Innan dess bodde jag här i 39 år! Jag kom tillbaka för att komma närmare familjen. Idag åker jag med bussen för att se vad som har förändrats sedan sist, det byggs ju så mycket, säger hon.

Nya bostadsbyggnationer

Bussen kör sakta genom villa­bebyggelsen i Trollbäcken, via Alléplan, Trollbäckens IP, Granängsringen och till centrum igen där vägen kantas av flera nya bostadsbyggen. "Vi läker såren från 60-talet", säger Fredrik Saweståhl och berättar om Lex Bollmora, den konvexa staden och in­flytt­nings­boomen på 60-talet.
På Uddby gård bland häst- och kohagar låter vi oss väl smaka av kaffe och bulle i det mysiga kaféet tillsammans med familjen Munkesjö. Magnus och Maria med tonåringarna Maja och Malte flyttade från Årsta till Fornudden våren 2016.

– Vi ville ha hus och trädgård och letade söderut. Först avfärdade vi Tyresö på grund av bristen på spårtrafik, men nu har vi insett hur lätt det är att ta sig till skola och jobb i stan med bussen, säger Magnus Munkesjö.

Lugnet och naturen

Efter att ha sett Tyresö Strand, Slottsområdet och delar av Tyresöhalvön vänder så bussen mot Bollmora igen. Under turen beskriver Fredrik Saweståhl kommunens historia, men också planerna inför framtiden. Han berättar om företagande, kultur- och fritidsmöjligheter och kommunens satsningar på miljö och infrastruktur.

När vi pratar med bussresenärerna – en blandning av åldrar och boende i olika kommundelar – återkommer de till varför de gillar att bo i Tyresö: Lugnet, tryggheten, naturen och närheten till sjöar och hav.

–Vi paddlade från Drevviken, via Gudö å och vidare genom sjösystemet i somras – det är livskvalitet, säger Magnus Munkesjö.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-27

Högermeny