Tyck till om tyreso.se

Vad gör du om det börjar brinna?

Publicerad den: 2017-01-27

Att brandmän handlöst kastar sig iväg i brandbilen med tjutande sirener för att släcka bränder vet vi alla. Vi ser det på film och i verkligheten. Men vad gör de när det inte brinner?

BrandskyddsövningPersonal från Tyresö brandstation besökte Tyresö kyrka vid första advent för att prata brandsäkerhet i hemmet. Efter gudstjänsten fick besökarna möjlighet att testa att använda en handbrandsläckare.

Ett av räddningstjänstens uppdrag är att förebygga brandrisker, och att informera medborgarna vad man själv kan göra för att minska riskerna. Och också vad man kan göra för att minska ­effekterna när en brand har uppstått.

Björn Vigström– Bränder är som tur är inte ett stort problem i Tyresö, enligt statistiken ligger antalet bränder på en låg nivå jämfört med många andra kommuner. Men för den som drabbas kan naturligtvis en brand betyda stor personlig tragedi, säger Björn Vigström som jobbar som styrkeledare på Södertörns Brandförsvarsförbund.

När Björn och hans kolleger är ute och berättar om brandskydd är det många som blir förvånade över hur fort en brand kan utvecklas. Så gott som alla bränder startar i liten skala – en adventsljusstake som tar eld, en cigarett som ligger och pyr, en gnista vid ett elfel – men på bara några få minuter kan en hel villa vara övertänd.

– Det gäller att agera snabbt om det börjar brinna. Veta att man ska stänga fönster och dörrar för att strypa syretillförseln. Och ha rätt utrustning och veta var den finns, till exempel en brandfilt eller en brandsläckare. Hur snabbt man än larmar brand­kåren, så gör de stora avstånden i kommunen att det kan ta en stund innan vi kommer fram, till exempel längst ut på Brevikshalvön. Därför är det oerhört viktigt att veta vad man ska göra när olyckan är framme, säger Björn Vigström.

Brandförsvarsförbundet är måna om att sprida kunskaperna om hur man förhindrar bränder och vad man kan göra för att begränsa skadornas omfattning. Björn Vigström och hans kolleger går regelbundet ut i skolorna och välkomnar föreningar, organisationer och företag att höra av sig om de vill ha ett besök.

– Vi kan till exempel komma på bostadsrättsföreningens städdagar eller fotbollsklubbens årsmöte. Det vi gör är att ge tips och råd samt svarar på frågor. Vi förevisar också brandskyddsutrustning och de som vill kan prova på. Vi har även en film som i realtid visar hur fort en brand kan sprida sig, säger Björn Vigström.
Vill din förening få ett besök av brandkåren? Kontaktuppgifter hittar du på www.sbff.se.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-03-31

Högermeny

Relaterad information