Tyck till om tyreso.se

Volontärarbete och ungdomsutbyte

Gör en insats utomlands. Skaffa dig internationell erfarenhet och jobba som volontär i ett annat land. Vill din ungdomsgrupp möta unga från andra länder i Europa? Då är ungdomsutbyte en bra metod för att utöka ert nätverk.

Ungdomsutbyte

Vill ni möta unga från andra länder i Europa? Är ni en grupp unga mellan 13 och 30 år? Vill ni lära er mer om hur andra unga har det i Europa? Då är Ungdomsutbyte något för er! Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har flera program som du kan välja bland!

Är ni med i en förening eller en grupp? Går ni på en fritidsgård eller är med i ett arbetsmarknadsprojekt? Ni kanske är nyfikna på att lära er mer om något i samarbete med andra från Europa? Då är ungdomsutbyte mellan ungdomsgrupper från olika länder i Europa en bra metod.

Klicka på länken Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor  för att få information om vilka möjligheter som finns och hur du söker.

Det är viktigt att ni unga själva är aktiva i hela utbytet, från planering till uppföljning och slutredovisning och att ni arbetar med ickeformellt lärande. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor prioriterar utbyten som ger unga med begränsade möjligheter en chans till internationell erfarenhet.

Europeisk volontärtjänst (EVS)

EVS vänder sig till dig som är mellan 18-30 år. Ett volontärprojekt pågår mellan 2 och 12 månader. I vissa fall kan du som fyllt 16 år delta.

Volontärtjänsten är en alternativ utbildningserfarenhet som ger dig chansen att utveckla din kulturella kompetens samtidigt som du gör en konkret insats i ett annat land. Tyresö kommun är godkänd som sändande organisation för ungdomar som vill bli volontärer (frivilliga) i en rad intressanta projekt i andra EU-länder.

Du kan delta i projekt med hemlösa, barn och gamla, eller vara med och restaurera gamla hus, rensa floder, syssla med teater etc. Du som vill bli volontär ska vara mellan 18 och 30 år och ha anknytning till Tyresö kommun. Du behöver inte bo eller vara folkbokförd i kommunen, men kan till exempel gå på Tyresö gymnasium eller vuxenstudera på C3L. Du kan också vara arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen.

Du hittar lediga volontärsjobb genom en länk ovan. Där står också vilka kostnader du kan få täckta.

Kommuner, organisationer, lokala projekt, församlingar med flera kan även ta emot volontärer från andra länder eller skicka ungdomar från Sverige. Vissa projekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Om du har ytterligare frågor, kontakta kommunens EU-samordnare.


Publicerad av: helene.bergstrom@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-11-24

Högermeny

Kontakt

Kommunstyrelseförvaltningen

Internationellt samarbete
Helene Bergström

Politiskt ansvar