Tyck till om tyreso.se

Volontärarbete och ungdomsutbyte

Gör en insats utomlands. Skaffa dig internationell erfarenhet och jobba som volontär i ett annat land. Vill din ungdomsgrupp möta unga från andra länder i Europa? Då är ungdomsutbyte en bra metod för att utöka ert nätverk.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har flera program som du kan välja bland- klicka på länken i spalten till höger!

  

Ungdomsutbyte

Vill ni möta unga från andra länder i Europa? Är ni en grupp unga mellan 13 och 30 år? Vill ni lära er mer om hur andra unga har det i Europa? Då är Ungdomsutbyte något för er!

 

 Europeisk volontärtjänst (EVS)

vänder sig till dig som är mellan 18-30 år. Ett volontärprojekt pågår mellan 2 och 12 månader. I vissa fall kan du som fyllt 16 år delta.

Volontärtjänsten är en alternativ utbildningserfarenhet som ger dig chansen att utveckla din kulturella kompetens samtidigt som du gör en konkret insats i ett annat land. Tyresö kommun är godkänd som sändande organisation för ungdomar som vill bli volontärer (frivilliga) i en rad intressanta projekt i andra EU-länder.

Det kan röra sig om naturvård, flyktingmottagning, äldreomsorg, arbete bland barn och unga, kultur eller turism för att ta några få exempel. Du som vill bli volontär ska vara mellan 18 och 30 år och ha anknytning till Tyresö kommun. Du behöver inte bo eller vara folkbokförd i kommunen, men kan t ex gå på Tyresö Gymnasium eller vuxenstudera på C3L. Du kan också vara abetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen.

När du hittat ett volontärsjobb - du hittar alla jobben på Ungdomsstyrelsens hemsida, se under Relaterad Information i högerspalten - täcker EU-kommissionen dina kostnader för resa t o r, kost, logi och fickpengar.

Kommuner, organisationer, lokala projekt, församlingar med flera kan även ta emot volontärer från andra länder eller skicka ungdomar från Sverige. Vissa projekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Information om hur du söker till europeisk volontärtjänst och om EU-programmet Ungdom hittar du på  Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor hemsida i högerspalten här på sidan.

 

Är ni med i en förening eller en grupp? Går ni på en fritidsgård eller är med i ett arbetsmarknadsprojekt? Ni kanske är nyfikna på att lära er mer om något i samarbete med andra från Europa? Då är ungdomsutbyte mellan ungdomsgrupper från olika länder i Europa en bra metod.

Det är viktigt att ni unga själva är aktiva i hela utbytet, från planering till uppföljning och slutredovisning och att ni arbetar med ickeformellt lärande. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor prioriterar utbyten som ger unga med begränsade möjligheter en chans till internationell erfarenhet. I spalten till höger hittar du en länk för att läsa mer om Ungdomsutbyte.


Om du har ytterligare frågor, kontakta kommunens EU-samordnare


Publicerad av: Mette Kjörstad

Senast uppdaterad: 2014-11-20

Högermeny

Kontakt

Kommunledningskontoret

Internationellt samarbete
Mette Kjörstad

Politiskt ansvar

Hitta rätt