Tyck till om tyreso.se

Savigny le Temple i Frankrike

Savigny le Temple 

Allmänt

Läge: Savigny ligger i Briedistriktet cirka 4 mil sydost om Paris i regionen Ile-de-France och departementet Seine-et-Marne.

Antal invånare: Cirka 29.300.

Kort historik

Den gamla byn le Bourg är det ursprungliga Savigny med renoverad bybebyggelse. Där ligger det gamla stadshuset och en vacker medeltida kyrka, Eglise-Saint-Germain. I le Bourg finns också en gammal, väl bevarad gård som nu är museum.

Familjen Clary (Karl XIV Johans hustru Désirée Clary - drottning Desideria) ägde en gång i tiden slottet i Savigny som numera är sjukhus - Gustave-Roussy - med specialitet att behandla vissa svåra cancersjukdomar. En skola i Savigny är uppkallad efter Désirée Clary. I Savigny finns också en gata som har uppkallats efter Olof Palme.

Bebyggelse

Det "nya" Savigny började växa fram 1973 tillsammans med övrig bostadsproduktion i närområdet - kallat Den nya staden Melun-Sénart, det vill säga området mellan staden Melun och skogsområdet Sénart. I Melun-Sénartområdet ingår, förutom Savigny, nio kommuner.

Flerfamiljshusbebyggelsen finns koncentrerad i Centre Ville. För övrigt finns bostadsområden med varierad bebyggelse och genomgående för områdena är att det finns anlagda dammar/vattensamlingar och fina parkanläggningar. I varje stadsdel finns ett mindre köpcentrum.

Arbetsmarknad

I östra delarna av Savigny finns ett industriområde och ett stort kommersiellt centrum med mängder av affärer. Många av Savignyborna arbetar i Paris eller närliggande kommuner. Täta förbindelser via tåg finns med Paris.


Publicerad av: webmaster

Senast uppdaterad: 2017-04-20

Högermeny

Kontakt

Kommunstyrelseförvaltningen

Internationellt samarbete
Helene Bergström

Politiskt ansvar