Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Snilleblixtar 2016

Speldosan, avdelning Bullerbyn, vann återigen pris i årets Snilleblixtar på Tekniska museet! I år blev det andra pris för - Bästa presentation.

I årets Snilleblixtar 2016 som anordnas av Tekniska museet deltog våra 5-åringar på Bullerbyn. De visade stolt upp och presenterade sina fantastiska uppfinningar med full entusiasm!

Årets tema var Grön Flagg. Barnen fick först rita en beskrivning på en robot eller en maskin som kan återvinna eller återbruka något. De fick sedan bygga upp detta utifrån sin beskrivning. Vi använde oss av bland annat trasiga leksaker och återbrukat material. 

Vi byggde även en gemensam maskin tillsammans, som kan återvinna olika material. Trä, papper, gamla kläder, metall och matrester.

Vi använde träspill som vi byggde olika träsaker av (barnen fick såga, hamra och spika och konstruera!) De berättar med egna ord om sina konstruktioner.

Av gammalt ritpapper som vi återbrukade gjorde vi eget papper genom att riva det i småbitar och blanda det med vatten. Därefter läggas ut i en träram med nät i botten. Det egna pappret fick de sedan färglägga.

Vi var på studiebesök på en vävstuga där barnen fick se hur man använde gamla trasor att väva bland annat mattor och dukar av. Därefter fick barnen själva prova på att väva och de fick rita egna mönster på klädesplagg som maskinen kunde sy upp av gamla kläder. Vi visade också hur man använder mönster för att sy egna kläder.

Vi gjorde ett studiebesök på Kretsloppscentralen där vi fick se vart sopor tar vägen och fick bland annat veta att den mesta metallen säljs till Kina och används i bygg och konstruktion såsom armeringsjärn och balkar i husbyggen. 

Vi har lärt oss om matåtervinning dels genom att vi slänger maten som blir över i matåtervinningskärlet som blir biogas men även genom ett material, Kapten Reko som vi jobbat med under en lång tid med en avslutning på Skansen där vi fick lära oss mer om matåtervinning och träffa självaste Kapten Reko. 

Snilleblixtar ger barnen ett tänk där de får utlopp för sin kreativitet. Ett lösningsfokuserat tänk som vi kan se dem använda i andra material såsom lego, olika konstruktionsmaterial mm. De har även användning för detta tänk i situationer i vardagen då de behöver hitta ett sätt att lösa ett problem.

Vi vann andra pris med motiveringen: Bästa presentation. Barnen har utvecklat en självkänsla och känner sig trygga i att berätta inför andra, både till juryn och andra elever. Vi fick mycket uppskattning och fick ett fint diplom, böcker om olika innovationer och en legobyggsats till barnens förtjusning!

Snilleblixtar 2016

Snilleblixtar 2016 Snilleblixtar 2016 Snilleblixtar 2016
  Snilleblixtar 2016  


Publicerad av: kiki.svartgren@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-07-12

Högermeny