Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Åran

Den senaste veckan har bjudit på både höst- och vinterväder, men nu verkar kylan vara här för att stanna. Alltså är det dags för varmare kläder, vantar och stövlar. Det behöver också finnas galonkläder (som är tillräckligt stora för att ha vinterkläder under) på förskolan, samt fodrade gummistövlar/allvädersstövlar eller raggsockor att ha i gummistövlarna, om det är regn eller snöslask.

Gruppen

Under oktober har vi haft inskolningar då två nya pojkar börjat på Åran och den 15/11 är det dags igen, då en flicka som är 16 månader börjar hos oss.

Vi arbetar hela tiden med hur man ska vara en bra kompis och de äldre barnen har tillsammans gjort en kompissol. De fick då berätta hur de tycker att en kompis ska vara och vi samtalade också om att en kompis kan trösta, vara hjälpsam och ska lyssna när kompisen säger ifrån eller säger nej/stopp. Vi pedagoger uppmärksammar när barnen är bra kompisar och snälla mot varandra och uppmuntrar dem att hjälpa/ta hjälp av varandra vid t.ex. avklädning. Ibland är det roligare att hjälpa kompisen än att klä av sig själv!

När det blir konflikter barnen emellan uppmuntrar vi dem att säga stopp och försöka lösa konflikten genom att prata med varandra, men vi hjälper naturligtvis till då det behövs. Konflikterna handlar oftast om leksaker som någon tagit eller vill ha eller att någon vill bestämma i en lek. Vi är tydliga med vilka regler som gäller här på förskolan och använder oss av takk tecken för att hjälpa barnen att visa sina känslor och/eller lösa konflikter. I vårt värdegrundsarbete använder vi oss också av Bamse, världens starkaste och snällaste björn, som är med på samlingen ibland och pratar med barnen. Vi sjunger hans sång och barnen vill gärna pussa och krama Bamse.

 

Intressen just nu

Baka med playdoh deg          

Rita

Bygga med olika material- lego, magnetklossar, tågbana

Rollekar – familj med barn och/eller hund

Bilar och andra fordon

Matematik - lika, räkna, sortera, färger

Lärplattan

Lärande: Tema ”Barns uttryckssätt”

Vi har precis startat upp med våra olika projekt och barnen är indelade i tre grupper utifrån ålder. Många av barnens intressen är gemensamma, men det skiljer sig också en del mellan de äldsta och de yngre, så därför har vi valt olika projekt i grupperna.

De äldre barnen (de sex äldsta barnen) har hela hösten lekt mycket rollekar både ute och inne, och speciellt mycket har de lekt familj. Vi har därför startat upp projektet Familjen, med dem. Barnen har fått berätta om sin familj, rita sin familj och de har lekt familj.   

 

Intresset för olika fordon är stort bland flera av barnen så ett projekt är ett fordonsprojekt och där ingår de fem ”mellanbarnen”. De har än så länge lekt med olika fordon och bl.a. tittat på grävskoporna vid centrumbygget.

De yngsta barnen som alla är ett år håller på och utforskar sin omgivning än så länge och de är intresserade av många olika saker. De har provat på att måla och de tycker om att sjunga i samlingen och är även intresserade av Babblarna. De kommer få utforska och prova på olika aktiviteter/material i sin grupp.

För övrigt sker barnens lärande i såväl samlingen, leken ute och inne, samt i våra rutinsituationer!

Med vänlig hälsning

Caroline, Denise och Helene

 

 

På åran arbetar:

Moa Flink

Helene Johansson

Caroline Persson

 

På Åran går 14 barn i åldern 1-3 år


Publicerad av: asa.strom@utb.tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-02-06

Högermeny