Tyck till om tyreso.se

Vi har en djungel!

Publicerad den: 2016-10-24

"Vi har en djungel! Där finns det dinosaurier." "Jag bar en jättetung gren dit, och jag klarade det!" Femåringarna Grace, Jonathan och Ollie på förskolan Loket berättar ivrigt om sin alldeles egna djungel – som de själva varit med och skapat.

Tillsammans med kompisar och pedagoger har femåringarna Grace, Jonathan och Ollie inspirerats av naturen, släpat grenar och plockat löv när de skapat den hörna i rummet som de kallar för sin djungel.

- Redan i våras började vi prata om hur vi skulle kunna skapa miljöer som utgår från barnens perspektiv och som lockar dem till lek och kreativitet, berättar förskolechef Inger Palmér.

Idéerna har blivit verklighet allt eftersom och barnen har fått vara med och utforma miljöerna på plats. Förutom djungeln finns här bland annat en "hemvrå", ett byggrum, ett bilrum, en ateljé och en pusselhörna. De nya miljöerna är tänkta att locka till lek och utmana barnen - och barnen bubblar verkligen av entusiasm och stolthet när de guidar runt i lokalerna. För förskolan Loket har det blivit ett stort lyft.

Barn i djungeln på Lokets förskolaJonathan, Ollie och Grace har varit med och byggt djungeln. Jonathan släpade dit en stor gren som han inte riktigt trodde han skulle orka – men med lite pepp så gick det, och han skiner som en sol när han berättar om det.  

Inomhusmiljö på förskolan Loket I byggrummet kan man bygga koja. Där finns det trianglar som man kan bygga med och ett täcke som man kan lägga på. Då blir det en hemlig koja, berättar Ollie.
– Där gömmer vi oss för fröknarna när vi ska äta mellis, avslöjar Grace och skrattar.

Inomhusmiljö på förskolan LoketEtt riktigt väggstaffli där barnen kan måla sida vid sida uppmuntrar till dialog och diskussion kring färger, motiv och tekniker. 

Inomhusmiljö på förskolan LoketEn ”kub med tyg” kan användas till många saker: en lugn vrå där någon kan få vara i fred, en hemlig koja eller så kan man experimentera och fundera kring ljus och skuggor med rätt belysning. 

Inomhusmiljö på förskolan Loket- Pusselbordet är väldigt uppskattat. Ofta sitter det ett barn på varje sida och pusslar medan de pratar och diskuterar. Det uppmuntrar verkligen till samtal, berättar Inger Palmér. 


Publicerad av: Helena Törnqvist

Senast uppdaterad: 2016-10-27

Högermeny