Tyck till om tyreso.se

Det som göms i snö...

Publicerad den: 2016-04-26

Huvudbild

Det som göms i snö kommer upp i tö. Men tack vare engagemanget från förskolor, dagbarnvårdare, skolor och föreningar blir Sverige lite renare när stiftelsen Håll Sverige rent anordnar skräpplockardagar.

Förskolan Teddybjörnen är en av de verksamheter i Tyresö som varje år hjälper till att plocka skräp i sin närmiljö. Den 26 april var det dags igen för avdelning Röd - och barnen har koll på varför det är så viktigt att plocka upp skräpet:

- Djuren kan göra sig illa!
- Om man slänger tuggummi kan fåglarnas näbbar klibba ihop!

Under en kort promenad från förskolans gård fylldes barnens skräppåsar snabbt med glas, papper, fimpar och plast. Till och med en hel jacka låg gömd i skogen. Men det där ulliga på marken, är det skräp? Eller tomtens skägg?

Sopsortering

Efter en fruktpaus hjälptes barnen åt att kånka påsarna tillbaka till förskolan, där det var dags för sopsortering.
- Man ska sortera i rätt låda. Papper där det står papper, plast där det står plast. Det brukar vara bilder på lådan så man vet att man lägger rätt, berättar Ida-Minou.
- Men var slänger man en fiol? undrar någon.

Pedagogen Eva Nilsson och hennes kollegor pratar med barnen om varför det är så viktigt att vi håller rent i naturen. Och barnen fyller i:
- Om träden dör får vi inget syre, och då kan vi inte andas. Vad bra att vi har plockat skräp!

Om ett par veckor ska barnen på avdelning Röd besöka Petterboda för att se vad som händer med skräpet efter att de sorterat det. Och då kanske de kan ta reda på hur man kan återvinna en fiol.

Här hittar du en lista på alla de verksamheter i Tyresö som är med och plockar skräp 2016.


Publicerad av: Helena Törnqvist

Senast uppdaterad: 2016-04-26

Högermeny