Tyck till om tyreso.se

Läshund för läslust

Publicerad den: 2017-05-04

På Bergfotens skola har en ny medarbetare börjat bekanta sig med lokaler, elever och personal. Han är mycket uppskattad, men lite ovanlig – eftersom han har fyra ben, päls och gillar att bli klappad.

MozzieMozzie är en finsk lapphund som kommer se ut som en stor nallebjörn när han är fullvuxen. Här vid Notholmen, Tyresö slott. Foto: Carl Olsson.


Den finska lapphunden Mozzie är bara fyra månader gammal, men har redan påbörjat sin utbildning för att bli läshund. Tillsammans med husse Jimmy Kemi, resurslärare i årskurs 1 på Bergfotens skola, går de nu på Svenska Terapihundsinstitutet (STI) för att bli ett licensierat besöks- och terapihundsteam, inriktning läshund. Målet är att Mozzie och Jimmy ska bli ett etablerat team på skolan och jobba tillsammans med specialpedagog och lärare.

- Mozzies arbete som läshund kommer vara att skapa ett lugn och att få elever som har svårt för att komma igång med läsningen, att börja läsa. Det kan också handla om barn som stammar eller av andra anledningar inte vill läsa, berättar Jimmy Kemi.

Moxzze och Jimmy KemiMozzie och Jimmy utanför Bergfotens skola.

Lugnande

Forskning visar att fysisk kontakt med djur, till exempel att man klappar en hund, frigör må-bra-hormonet oxytocin. Det i sin tur gör att stressnivåer, ångest och oro minskar.

- Barnen läser för hunden, vilket fungerar lugnande. Han kan också bli som en belöning för barnen; "Prova att lösa den här uppgiften först, så får du läsa för Mozzie, gosa eller ta en promenad med honom sen.", säger Jimmy Kemi.

Att ha en hund på skolan kan också lära eleverna empati och att ta ansvar. De kan få i uppgift att lära Mozzie saker – eller att spela spel med honom.
- En hund är till exempel utmärkt på att spela yatzy med stora tärningar, menar Jimmy Kemi.

Ligger i hårdträning

I början på 2018, runt ettårsdagen, ska Mozzie avlägga prov för att bli licensierad besöks- och terapihund, och påbörjar sedan sin anställning på Bergfotens skola. Nu som valp bekantar han sig först och främst med skolans lokaler och med eleverna, samtidigt som han ligger i hårdträning för att bli den optimala hunden i en skolmiljö.

Medan Mozzie tränar praktiska kunskaper studerar Jimmy teori på STI. Mozzie kommer sedan göra praktik innan det är dags att avlägga provet. Mozzies mamma är terapihund, så generna finns där, och Jimmy är övertygad om att han kommer klara provet och göra ett bra jobb.

Allergihund

En fråga som många undrar över är hur en hund på skolan fungerar för de elever som har allergier.
- Han kommer inte hålla till i hela skolan, utan ha en egen studio dit eleverna får komma och läsa för honom. Det gör att de elever som är allergiska eller hundrädda inte behöver träffa honom, berättar Jimmy Kemi.

Tina Bennet, rektor på Bergfotens skola, har inte haft en hund som medarbetare tidigare.
- Jag är faktiskt allergisk själv, men jag klarar av Mozzie, berättar hon, och tillägger att hon annars bara ser fördelar med att ha en läshund på skolan:
- Jag tänker att Mozzie ska hjälpa elever som har svårt att komma igång med sin läsning att hitta lusten till läsandet. Han skänker ett lugn, värme och trygghet inför läsandet. Han har tid att lyssna, avbryter inte, och bryr sig inte om man stakar sig, vilket gör eleverna mindre stressade inför läsningen. Jag tror också att Mozzie kan bidra på fler olika sätt, som för de elever som har svårt med sociala koder eller med närkontakt, men jag tänker främst på honom som en läshund.

Efterlängtad

Vad Mozzie kommer få i lön är ännu inte avtalat och klart, men Tina Bennet öppnar för att en bonus i form av ett ben för varje elev som lär sig läsa kan komma i fråga. Och att Mozzie är efterlängtad råder det inget tvivel om:
- Barnen längtar och undrar varje dag när han kommer hit, ler Jimmy.


Publicerad av: Helena Törnqvist

Senast uppdaterad: 2017-05-05

Högermeny