Tyck till om tyreso.se

Goda jobbchanser för den som väljer Tyresö gymnasium

Publicerad den: 2017-04-28

FordonsprogrammetMartina Lewin Clauss, Daniel Jeppe Petterson och Oliver Häverby trivs bra på fordonsprogrammet på Tyresö gymnasium. Foto Lars Fuglesang.

Under våren ska niondeklassarna välja vilket gymnasium och program de vill gå på till hösten. Därför bjuder Tyresö gymnasium in ungdomarna och deras föräldrar till öppet hus den 2 maj.

– Vi är lika bra som andra skolor och tål att jämföras. Kom och hälsa på oss så får ni se, säger rektor Lena Beskow.

På Tyresö gymnasium finns det flera yrkesförberedande program att söka till hösten 2017 plus gymnasiesärskola och introduktionsprogram. Men är man bara 15–16 år kan det vara svårt att veta vad man vill. Intressen, kompisar, betyg och skolornas rykte spelar stor roll för hur man väljer. Därför kan det vara klokt att bilda sig en egen uppfattning genom att besöka skolor och prata med personalen. Lars Fuglesang är ­datalärare på Tyresö gymnasium:

– Öppet hus är ett bra tillfälle att komma hit och träffa lärare och elever. Vi finns på plats och lovar att svara på alla frågor. Rundvandring i skolan blir det också förstås. Undervisnings­lokalerna är väl anpassade till verkligheten ute på till exempel frisersalonger, hotell och bilverkstäder, säger han.
– Många av våra elever på de yrkesförberedande programmen får jobb och bra lön direkt efter examen. Några får till och med erbjudanden redan under studietiden, säger Lena Beskow.

En extra tusenlapp

En framgångsfaktor till detta är att en stor del av utbildningen sker på företag i branschen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande.

– En nyhet för i år är att Tyresö gymnasium har utvecklat en speciell Tyresömodell för praktik­tiden, vilket ger ungdomarna 1000 kronor mer i studiebidrag. Det uppskattas! Vårt motto som är "Ditt intresse. Ditt jobb" tycker jag förklarar varför det går så bra för våra elever, säger Lena ­Beskow.

Frisörläraren Susanna Päivärinta Dafgård berättar att många ungdomar som först valt andra skolor kontaktar Tyresö gymnasium efter skolstart och vill börja där istället.

– Då har de fått höra från sina kompisar hur bra det är här. Dessutom har många av dem insett att de kan få samma utbildning på hemma­plan utan att behöva resa så långt, säger hon.

Elever från hela länet

Den fria gymnasieintagningen innebär att Tyresö gymnasium konkurrerar med andra gymnasier i länet.

– För att locka hit fler elever även från resten av Stockholm beslöt gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden förra året att vårt gymnasium ska fokusera på att satsa på de program som ger yrkes­behörighet. Direkt efter studierna kan eleven alltså få jobb inom de utbildningarna som ­erbjuds. Och det finns ett stort behov av arbetskraft inom alla dessa områden. Av alla de elever som tog studenten 2016 från Tyresö gymnasium var 80 procent i sysselsättning (arbete eller studier) hösten 2016, säger Lena Beskow.

Den första antagningsperioden avslutades i februari. Den slutgiltiga antagningsperioden för gymnasieantagningen öppnade den 20 april och stänger den 15 maj.

Dessa utbildningar kan du söka till hösten 2017:
Bygg- och anläggning, el- och energiprogrammet (datorteknik eller
elteknik), hotell- och turismprogrammet, fordons- och transport­programmet, hantverksprogrammet (frisör eller stylist), gymnasie­särskolan samt introduktionsprogrammet.

Öppet hus på Tyresö gymnasium är den 2 maj kl 17–18.30. Gymnasiet ligger på Farmarstigen 7.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-04-28

Högermeny

Relaterad information