Tyck till om tyreso.se

Direkt till jobb efter gymnasiet

Publicerad den: 2016-09-23

Tyresö gymnasium fokuserar på de framgångsrika yrkesförberedande programmen. De är en snabb väg ut till arbete vare sig man vill bli elektriker, frisör, bilmekaniker, jobba inom byggnadssektorn, med turism eller med mode och stil.

StylistDe senaste åren har de flesta Tyresöelever som vill gå högskoleförberedande program sökt sig till gymnasier i Stockholms innerstad Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden beslutade därför att Tyresö gymnasium inte längre ska erbjuda dessa program.

I stället satsas fullt ut på de populära yrkesförberedande programmen som har varit så framgångsrika med att utbilda elever som är attraktiva för anställning direkt efter studenten.

– Vi erbjuder flera av de yrkesprogram Arbetsförmedlingen menar har mycket goda framtids­utsikter; för vissa yrken inom bygg och fordon fullkomligt skriker marknaden efter arbetskraft, säger Lena Beskow, t f rektor på gymnasiet.

Allt om mode

Ett aktuellt exempel på nysatsning är stylistinriktningen på hantverksprogrammet. Där lär sig eleverna, förutom basämnen, att styla hår, naglar och lägga make-up. Genom ett nytt samarbete kan eleverna nu även certifieras i "Smart styling". Det är ett pedagogiskt nätbaserat utbildningsprogram som även används av de stora modekedjorna. Certifieringen är ett bevis på kunskap om hur man hjälper kunder att finna en klädsam, personlig stil.

– Med smart styling får eleverna lära sig det mesta om hur kläders snitt och material lyfter fram vår personlighet. Textillära och personlig försäljning ingår i utbildningen som har målet att guida kunder till en egen stil. Vi vet att detaljhandeln har ett stort behov av välutbildade stylister som i egenskap av "personal shoppers" eller "style advisors" är butikernas starka kort i konkurrensen med näthandeln, säger Susanna Päivärinta Dafgård, som ansvarar för hantverksprogrammet som stylistutbildningen ingår i. ­


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-10-21

Högermeny

Relaterad information

Gymnasiemässan 2016

Gymnasiemässan 2016

Torsdag 20 oktober till lördag 22 oktober är det gymnasiemässa på Stockholmsmässan i Älvsjö.
I monter C14:49 hittar du Tyresös stolta yrkesgymnasium. Kom och få reda på mer om programmen: Bygg, EL, Fordon, Frisör, Stylist samt Hotell och Turism.