Tyck till om tyreso.se

Studievägledare ger karriärråd

Publicerad den: 2013-03-21

"Gå inte hemma och dröm. Kom på någon av våra drop-in-tider och diskutera ditt framtida yrkesval." Det säger en av vuxenutbildningen C3Ls studievägledare. De är till för alla vuxna i Tyresö som är intresserade av att studera.

Studievägledaren Håkan Lindgren berättar:

Håkan Lindgren– Vi kan ge råd om alla sorters utbildningar. C3L kan inte själva erbjuda hela bredden utan vi vägleder till övriga länet och Sverige, till högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor – ja, även till utbildningar utomlands. Vanliga frågor vi får är: hur gör jag för att söka, är jag behörig, hur finansierar jag studierna? När det gäller utländska betyg kan vi svara på ramfrågor – till exempel om examen är godkänd av Högskoleverket och alltså gäller även i Sverige.

Ofta får vägledarna nysta i tidigare misslyckade studier – vad var det som gick fel där? Kanske folkhögskolans metodik passar bättre. Ett studiebesök på närmaste skola i Skarpnäck kanske blir den knuff som räcker för personen att göra sitt studieval.

Livsvägledning

– Fast egentligen vill jag hellre kalla det livsvägledning, säger Håkan Lindgren. En stor grupp som besöker mig är runt 35 år. De tycker de står och stampar på samma fläck och de frågar mig ”ska livet bara fortsätta så här”. De behöver inte stå utan jobb, utan de kanske till och med har ett välbetalt arbete. Men livet känns inte rätt för dem.

Då är det studievägledarens uppgift att nysta i personens värdegrunder. Hur är han eller hon som person – ängslig eller utåtriktad, noggrann eller slarvig. Vilka intressen finns? De får i hemläxa att lista fyra saker de inte kan vara utan. Diskussioner om vilka mål de ser framför sig och med hjälp av mindmapping leds deltagaren fram till hur han eller hon ska kunna gå vidare.

Arbetslösa prioriteras

– De som vi dock alltid prioriterar är arbetslösa och lågutbildade. C3Ls huvuduppgift är att alla utbildningar ska leda till jobb. Vi drar oss inte heller för att ge social feed-back. Att det kan finnas orsaker att de inte får anställning trots utbildning. Hur ser de arbetssökande ut, hur är de klädda, får man ögonkontakt med dem och ett fast handslag? säger Håkan Lindgren.

En grupp som besöker studievägledarna är sfi-eleverna (svenska för invandrare). Om någon kommer med en master i ekonomi från Ryssland och märker att den inte gäller i Sverige, kan Håkan Lindgren hjälpa till med vilka dokument som behövs hemifrån för att kunna studera i Sverige. Han hjälper även till med en plan för att studierna ska kunna gå ihop med det övriga livet. Håkan Lindgren kallar det en tvåstegs­raket:

– Man måste drömma fritt, men samtidigt ha en strategi och sätta upp realistiska delmål.

Om målbilden för en sjukvårdskunnig är att bli ekonom, kan bästa sättet vara att först få en sjukvårdsutbildning. Och sedan arbeta extra som sjukvårdsbiträde för att kunna finansiera sina ekonomistudier.

– Jobbet ger mig mycket tillbaka. Häromdagen träffade jag en tidigare kontakt i Tyresö centrum. Han hade kommit hit från ett annat land med trasslig bakgrund och utan fullständiga betyg, men vi fick in honom på Lärnias VVS-utbildning. Nu berättade han att han hade egen firma med fem anställda, och var numera hela familjens stöttepelare!

Högre bidrag finns att söka

Just ekonomin brukar vara ett hinder för många att byta spår. Håkan Lindgren poängterar att många inte känner till att man kan söka ett betydligt högre bidrag hos CSN om man är fyllda 25 och inte har en avslutad 12-årig utbildning – det skiljer flera tusenlappar.

– Så gå inte hemma och dröm. Kom på någon av våra drop-in-tider och diskutera ditt framtida yrkesval. På C3L kan du få råd om allt från enstaka kurser till kompletta yrkesutbildningar i hela länet. Du kan läsa på distans och komma hit och göra dina högskoletentor. Eller faktiskt till och med få hjälp att inse att du inte ska plugga vidare alls, avslutar Håkan Lindgren.

Busschaufför

På C3L har man koll på vilka yrkesgrupper som efterfrågas. I juni startar till exempel en busschaufförutbildning. Bilden är från en tidigare utbildning till lastbilschaufför. Foto Håkan Lindgren


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2015-03-23

Högermeny

Relaterad information

C3L