Tyck till om tyreso.se

Lärare i Tyresö reser ut som volontärer

Publicerad den: 2012-04-16

Som första kommun i landet erbjuder Tyresö sina anställda inom förskola och skola volontärresor. Personalen utvecklas och stimuleras genom att få resa ut i världen ett par veckor för att arbeta med barn och ungdomar i en helt annan kultur.

De fem första volontärerna har nyligen kommit tillbaka efter volontärarbete i Indien, Ghana, Sydafrika och Thailand.

Volontären Pål Normark med indiska eleverPål Normark, lärare i Tyresö, var en av dem som valdes ut bland 30 sökanden. Under två veckor lämnade han Kumla skola för att istället ta hand om eleverna i en fattig bergsby i södra Indien:

– Jag undervisade främst i engelska men även i matte och no. Lärarna där ville gärna diskutera olika pedagogiska grepp. De stora skillnaderna var av kulturell karaktär – jag såg aldrig några bråkiga barn och lärarna var duktiga på att få barnen att våga stå upp och prata inför folk.

Birgitta Widerdal_volontärFörskollärare Birgitta Widerdal, som arbetar på förskolan Öringestugan, åkte till ett barnhem i Ghana med 43 barn:

– Det var en helt otrolig upplevelse! Den främsta erfarenheten var att barnen där var lyckliga och glada i den miljö de levde i. Men också att de hela tiden var hungriga.

Tillbaka i Sverige har Pål Normarks egna skolelever börjat brevväxla med eleverna i Indien. Birgitta Widerdal startade en insamling som har resulterat i en ny matsal på barnhemmet i Ghana.

Erik Sanner, utvecklingsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen, organiserar resorna i samarbete med resebyrån Volontärresor.

– De som reser ut kommer hem stärkta som människor, och får stor användning av sina erfarenheter i undervisningen hemma. Det här är kunskaper som man inte kan läsa sig till i tidningar eller få via TV. Det måste upplevas på plats.

De goda erfarenheterna av de första fem volontärerna har gjort att kommunen nu beslutat utvidga satsningen. I höst får ytterligare åtta pedagoger i kommunen chansen att åka ut som volontär.

– Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare och det gäller att hitta nya grepp för att stimulera och utveckla personalen. Därför känns det väldigt kul att intresset är stort för resorna och att vi var först med att kunna erbjuda personalen detta, säger Ann-Christine Svensson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kontakt:
Erik Sanner, barn- och utbildningsförvaltningen, Tyresö kommun
Tel 08-5782 71 51, 073-688 71 51, erik.sanner@tyreso.se

Stefan Sterve, Volontärresor
Tel 08-23 93 00, stefan@volontarresor.se


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2015-03-23

Högermeny