Tyck till om tyreso.se

Bland månar och nebulosor

Publicerad den: 2012-10-25

Följ med de teknikintresserade eleverna i Tyresö Vetenskapliga Akademi på ett studiebesök till Vetenskapens Hus.

Tyresö Vetenskapliga AkademiI studiebesöket på Vetenskapens Hus ingick ett besök vid Sveriges största teleskop och eleverna plåtar ivrigt med sina mobiler. Foto: Håkan Lindgren

Resan till Vetenskapens Hus i Roslagstull är lång och vi får byta buss och tunnelbana flera gånger. Men de 18 eleverna är glada och förväntansfulla.

– Det är roligt att ibland åka iväg och göra något annat. Förra studiebesöket var till Bergianska trädgården, berättar Jonathan Nilsson, i klass fem på Sofiebergsskolan och fortsätter.

– Där fick vi se rosa, håriga bananer, världens minsta blomma och en näckros som var så stor att man kunde sitta på den, den var häftigast.

Elever från alla skolor

Tyresö Vetenskapliga Akademi (TVA) är till för elever år 5–7 som visat extra intresse för vetenskap och teknik. Tanken är att stimulera till ökad kunskap. I år är det 45 elever som deltar. Alla kommunala grundskolor är representerade. Läraren Nasrin Ghavihelm på Strandskolan ansvarar för träffarna i år – sex per termin.

– Den här terminen har vi valt att ha en allmän inriktning som innefattar flera olika områden inom naturvetenskapen, berättar hon. Vi gör praktiska experiment och studiebesök. Ekosystem, djurcellen, optik, astronomi och hur kartor används i IT står på programmet.

På Vetenskapens hus blir eleverna mötta av Jonathan Pippin som är en riktig "rymdnörd" enligt honom själv. Han jobbar där för att ha en ursäkt att leka med roliga, dyra leksaker, berättar han.

Eleverna får varsin laptop och snart zoomar och parerar de vant i ett speciellt rymdprogram. De kan se solsystemet och stjärnbilderna från olika platser på jorden och vid olika tidpunkter.

När Jonathan Pippin berättar om företeelser i vårt solsystem och i övriga universum hinner han knappt tala en mening till punkt, förrän frågorna börjar hagla från de vetgiriga eleverna.

Enorma avstånd

– Det är så stimulerande att arbeta med TVA, säger Nasrin Ghavihelm. Eleverna har ju själva valt att gå på träffarna, de har inga läxor eller prov, och de är här av eget intresse. Efter en timmes genomgång med häftiga rymdbilder har vi lärt oss massor om kome­ter, asteroider, stjärnor, planeter, månar och nebulosor. Och om gasmoln, solvindar och svarta hål. Det som är helt omöjligt att greppa är de enorma avstånd som finns i rymden.

– Den här nebulosan ligger 1500 ljusår från oss, berättar Jonathan Pippin. Om man tänker att avståndet mellan jorden och solen är åtta ljusminuter, så är det ju jättejättelångt. Vi människor kan inte relatera till de här stora avstånden.

Sveriges största teleskop

Besöket avslutas med ett besök vid Sveriges största teleskop, med en spegeldiameter på en hel meter. En lång spiraltrappa leder upp till ett klotformat rum och Jona­than visar att man kan vrida runt både den stora maskinen och även hela taket på byggnaden. Eleverna fotograferar ivrigt med sina mobiler, men att prova teleskopet – det får bara utbildade forskare göra.

Det var en samling nöjda men aningen trötta elever som satte sig på bussen hem igen.

– Det var väldigt mycket vi fick lära oss och ganska svårt, men samtidigt roligt och spännande, konstaterar Jonathan Nilsson.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2015-06-25

Högermeny

Information

Information

Tyresö Vetenskapliga Akademi (TVA) är en av flera aktiviteter inom det inkluderande synsättet "En skola för var och en". Begreppet står för att alla elever i Tyresö ska erbjudas en god skolgång, anpassade efter elevens behov och förutsättningar. Genom TVA erbjuds elever som är specialintresserade av naturvetenskap och teknik utmaningar som ska stimulera till fortsatta studier.