Tyck till om tyreso.se

Missfärgat vatten

 

Frågor och svar

 • Missfärgat vid anläggningsarbete eller vid vattenläcka

  Vid reparation och arbete med VA-nätet kan det hända att vattnet blir missfärgat eller grumligt. Det beror på att avlagringar (rost och kalk) kan lossna när vattenhastigheten i ledningen ändrats. Spola rejält i minst 15 minuter för att få bort missfärgningen. Var inte orolig, vattnet är inte farligt att dricka. Fortsätter vattnet att vara missfärgat under en längre period ta kontakt med kommunen eller din hyresvärd. Missfärgat vatten kan även betyda att det är en pågående vattenläcka inom närområdet.
  Se aktuella arbeten

  Äldre anläggningar

  Missfärgning av vattnet uppkommer även i äldre ledningar av järn som inte har ett jämnt vattenflöde, vilket är normalt. Gamla varmvattenberedare kan också bidraga till missfärgningen.

  Grönt vatten

  Kommer det grönt vatten i kranen så är det troligen en fjärrvärmeläcka i fastigheten, felet kan även vara en sprucken värmeväxlare. Fel anmäls till fastighetsägaren. Det gröna är ett ofarligt färgämne (i varmvattnet) som Vattenfall använder för att spåra läckor. Det går bra att duscha i det gröna. Kallvattnet påverkas inte.