Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Botrygg, Riksbyggen och Småa bygger i etapp 1

Publicerad den: 2015-04-30

Nu är markanvisningstävlingen för Norra Tyresö Centrum etapp 1 avgjord. Det kommer att byggas 119 hyreslägenheter, cirka 100 bostadsrätter och flera nya kommersiella lokaler.

Botrygg Småa Strabag
Botrygg Småa Strabag (byggs av Riksbyggen)

 Klicka på Botryggs och Småas bilder för att läsa mer om projekten.

 

Kommunfullmäktige beslutade den 16 december att det blir Botrygg som får bygga det nya 16-våningshuset i Norra Tyresö Centrum, etapp 1. Det är arkitektfirman Semrén+Månsson som ritat huset som kommer att inrymma 58 ettor, 36 tvåor, 23 treor och två fyrarummare.

Etapp 1 omfattar också ett kvarter med fem-sex våningar höga byggnader med kommersiella lokaler i bottenvåningen och därmed mer typiska för den karaktär som den nya stadskärnan kommer att få. Link Arkitektur ritade det förslag som gav Strabag rätten att bygga halva kvarteret, Riksbyggen har förvärvat fastigheten av Strabag och ska bygga kvarteret enligt Strabags vinnarkoncept. Andra halvan byggs av Småa, Joliark ritade.

- Det är bra för Tyresö att stora centrumomvandlingen nu blir verklighet och att vi valt vinnare för etapp 1. Att vi redan i första etappen bygger så många hyresrätter är extra roligt, vi vill ha varierade upplåtelseformer. Nu ska det bli spännande att fortsätta arbetet med att bygga ett nytt och modernt Tyresö och ersätta 60-tals betongen, säger Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M).

Elva exploatörer deltog i markanvisningstävlingen, flera av dem valde att skicka in bidrag på fler än ett kvarter. Totalt kom det in sammanlagt 19 förslag på kvarter 2, 5a och 5b.
Se alla inkomna bidrag

- Vi är väldigt nöjda med att så många välrenommerade arkitektfirmor och byggherrar deltog i markanvisningstävlingen. Alla bidrag höll en mycket hög ambitionsnivå, de förstod vad vi önskade och en del har till och med överträffat våra högt ställda kvalitetskrav, säger Tyresös stadsbyggnadschef Sara Kopparberg. Hon lovar att kommunen ska gå i bräschen och hålla samma höga standard på de allmänna ytorna.

Målet för den nya stadsdelen. Tyresö Norra Centrum är tydligt: Hela Tyresö centrum ska bli en naturligare mötesplats, ett offentligt rum med urbana kvaliteter, en plats att vistas och trivas på. Genom att komplettera handel och fritidsaktiviteter med ett tätt, nära och blandat boende stärks ett livskraftigt centrum. Bostäderna ska ha olika uttryck, typ och upplåtelseform. Ekonomin eller maximal byggyta har därför inte varit det avgörande när bidragen utvärderades. Stor vikt har lagts vid hur väl förslaget tar hänsyn till närmiljön och bidrar till hela stadsdelens bästa.

- Kvalitetsprogrammet var ambitiöst upplagt och ett fint stöd i arbetet. Det innehöll tydliga och bra punkter, så vi kände oss väldigt tillfreds, säger Per Johanson, arkitekt hos Joliark.


Publicerad av: Karl Schriver-Abeln

Senast uppdaterad: 2017-04-10

Högermeny

Norra Tyresö Centrum

Norra Tyresö Centrum

Hela planen i korthet
En mångfunktionell stadsdel, fysiskt sammankopplad med såväl Tyresö centrum som Tyresövallen, där struktur och utformning medverkar till ett levande, attraktivt och tryggt kommuncentra.

Yta:  ca 19 hektar 
Omfattning: 16 nya kvarter
Bostäder: ca 950 nya bostäder
Kommersiella ytor: ca 12 000 kvm
Kommunikationer: Buss
Beräknas stå klart: 2026

Frågor och svar om Norra Tyresö Centrum

Kvalitetsprogrammet för stadsdelen

Hållbar stadsutveckling

Hållbar stadsutveckling

För uppnå hållbar stadsutveckling genomförs projektet Norra Tyresö Centrum med stöd i en variant av miljöcertifieringssystemet Breeam Communities.