Tyck till om tyreso.se

Tyresö – tredje bästa familjekommun

Publicerad den: 2016-05-19

Tidningen Fokus rankar Sverige kommuner i den årliga undersökningen "Bäst att bo"! Tyresö har i år klättrat till 24:e bästa kommunen av landets 290. Och vi är den tredje bästa i riket i gruppen "Att vara familj".

Rankingen, som sker i samarbete med, i samarbete med Jönköpings högskola, grundar sig på ett 40-tal variabler – allt från huspriser, ohälsotal, tillgång till bredband, medeltemperatur, andel unga och sysselsättningsgrad till skattesats. Överst i rankingen tronar Stockholms stad för andra året i rad, följt av Uppsala och flera av länets kommuner. Tyresö hamnar totalt på tionde plats av länets 26.

Familjefrukost på altan. Foto: Ulf BerglundRankingen består av flera undergrupper. Bäst placerar sig Tyresö i gruppen "Bäst att ha familj" där vi är trea i landet efter Nacka och Täby. Avgörande faktorer där är bland annat skolresultat, graden av mobbning, tillgänglig service, jobbtillväxt, arbetslöshet och befolkningsökning.

 

I gruppen "Bäst att vara ung" hamnar vi på plats 61. Av sju variabler ligger låg arbetslöshet för unga på plussidan(rank 26), på minus att vi har låg nettomigration av unga, det vill säga att många flyttar iväg och studerar. I gruppen "Bäst att vara äldre" hamnar vi på plats 78 och i gruppen "Bäst att arbeta" på plats 21.

I totalranking har Tyresö klättrat sju år i rad, ifjol låg vi på plats 28, 2014 på plats 36 – 2010 på plats 107.
– Det är glädjande att vi stiger i denna ranking som utgår från en rad faktorer och kvalitetsmått som är värdefulla för medborgarna. Vi vet ju att alla Tyresöbor också gläds åt närheten till naturen och de rika fritidsmöjligheterna. Det skulle vara intressant om sådana faktorer som är så viktiga för livskvaliteten också räknas med, säger Bo Renman, kommundirektör.


Publicerad av: karin.hassler@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-05-19

Högermeny