Tyck till om tyreso.se

Gratis naturguidningar

Huvudbild

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Välkommen!

Ingen föranmälan krävs!
Vi genomför guidningarna i alla väder och oavsett antal deltagare. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Terrängen är ojämn och stundtals lite kuperad. Vid de lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. För mer information kontakta vår guide Martina Kiibus.

Promenadfestival

Nu är det dags igen för Tyresös egen promenadfestival. Under två veckor pågår allt från lättare turer på gator och stigar till tuffare vandringar i skog och mark. I år kan Tyresöborna välja på hela 30 promenader med olika inriktningar.
Läs om promenaderna 

TORSDAG 27 APRIL
Kolardammarna och Alby - Lättvandrad guidning i omväxlande natur

I Kolardammarna myllrar det av små och stora vattendjur. På våren leker grodorna och paddorna och på en ö i centrala dammen har bävern byggt en hydda. I dammarna renas också dagvattnet från Bollmora och Öringe på sin väg till Albysjön. Vi följer Kolardammarna från inloppet till utloppet som kantas av grovstammiga aspar. Härifrån vandrar vi vidare i Alby naturreservat längs den slingrande Fnyskbäcken genom skogen och de öppna kohagarna med utsikt över Albysjön. Vid Ahlstorp och Uddby möts vi av gamla kulturmarker med bygravfält, hassellundar och grovstammiga ekar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Öringe kl 10.00 (buss 875).
Avslutning: Vid Alby friluftsgård (närmaste busshållplats är Nyfors, buss 873).

LÖRDAG 20 MAJ

I Prins Eugens fotspår – naturguidning runt Fatburen och Tyresö slott
”En liten rund sjön som ligger liksom nere i en kittel, lugn och svart, oberörd av vindarna som driver fram molnen högt uppe i luften”. Så beskrev Prins Eugen sjön Fatburen, som han avbildade i tavlan ”Det stilla vattnet”. Låt dig likt Prins Eugen förundras över Tyresös vackra och skiftande natur och jämför dagens landskap med hur det såg ut på prinsens tid. Guidningen går runt Fatburen, ut på Rävnäset, i de John Bauer-liknande skogarna bakom Tyresö slott och in i slottsparken.
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl. 10.00 (buss 875).
Avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka (buss 875). 

TISDAG 23 MAJ

Tyresö slottspark – lättvandrad naturguidning anpassad för rullstolsburna och barnvagnar
Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är en av Sveriges äldsta engelska parker. I den lummiga miljön spirar vårens och försommarens alla blommor. De betande fåren bidrar till den rika floran och att hålla landskapet öppet. Här finns också grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind och blommande fruktträd. Vi vandrar i lugnt tempo i parken och ut på Notholmen där vi äter vår matsäck vid havet.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl. 11.00 (buss 875).
Avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka (buss 875). 

FREDAG 2 JUNI

Klövberget – invigning av vårt nya naturreservat
Vi vandrar på Klövbergets hällmarker och rika blandskog på en förkastningshöjd med storslagen utsikt över Kalvfjärden. Via en vindlande trappa tar vi oss ner till Kalvfjärdens strand, där invigningen av Klövbergets naturreservat äger rum. Det finns också möjlighet att gå längre in i den frodiga ädellövskogen där myskmadran och sårläkan står i blom.
Mer information kommer..

LÖRDAG 10 JUNI

Ällmora och Dyviks lövängar – blomsterprakt vid havet
Den lilla sjön Ällmora träsk är trolskt omgiven av branta berg. Från sjön går vi genom skogen till Dyviks lövängar, där förslåttern pågår. Den traditionella lieslåttern ger en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor. Här finns också hassellundar, grovstammiga ekar, strandängar och en vacker innerskärgårdsnatur.
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Solstigen kl. 10.30 (buss 819, buss 873 från Gullmarsplan, byte i Tyresö centrum).
Avslutning: Busshållplats Ällmora (buss 819).

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan gå på egen hand.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-04-24

Högermeny

Program Naturguidningar

Program Naturguidningar

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Martina Kiibus
Postadress:
135 60 Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård