Tyck till om tyreso.se

Fågel, bäver, grävling och orm

Ormar
Alla ormar i Sverige är fridlysta. Hittar du en huggorm på tomten får du dock fånga in och flytta den om så behövs. Försök att med ett längre redskap lyfta ormen, lägga den i en hink med lock och flytta den till ett lämpligt ställe. 

Grävling
Om det gäller problem med grävling så kan vi endast använda fällor 1/8-15/2, då det är jakttid för grävling. Vid problem i eller under fastighet kan viltvårdarna hjälpa till med förslag på åtgärder. 

Fåglar
Att mata småfåglar ska göras med ansvar. Flockar av större fåglar, duvor, kajor kråkfåglar och måsar, som kommer till matplatser och förorenar med sin spillning eller väsnas kan ställa till med problem. Detta är oftast inget som löses genom skyddsjakt eftersom andra fåglar snabbt ersätter de skjutna. Andra metoder, som att försöka ändra rutiner, förhindra dem att slå sig ner eller att skrämma bort dem, är många gånger effektivare.   

KanadagässKanadagäss
Kanadagäss på badplatser och strandtomter kan ge upphov till riklig spillning som upplevs som ett problem. Genom att plantera låga buskar kan man undvika de stora öppna gräsytorna där gässen tycker om att söka föda. Tips: sätt ett lågt staket (30–40 cm högt) i strand­kanten så att gässen inte kan ta sig in på gräsmattan.

Tips mot Bäver: Klä in strandnära träd med hönsnät en halv meter upp på stammen.

Vid problem med exempelvis kaniner eller förvildade katter kontakta Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-08-01

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se