Tyck till om tyreso.se

 Räv
Mata aldrig ungrävar

Man ska inte mata ungrävar som just lämnat grytet och sökt sig till människans närhet. Det är lätt att falla för den söta rävungen och att slänga till den en bit av kakan eller smörgåsen man just äter. Vilt ska vara vilt, att mata rävens ungar slutar bara med tråkigheter och att jaktvårdaren blir tvungen att avliva dem. Det är nog inte vad den som matat räven tänkt sig, men man gör räven en otjänst. Den gulliga valpen som blivit tam växer till sig och blir könsmogen. Den reagerar därefter. Den tidigare snälla tama räven som tidigare gick att klappa, biter nu kanske ifrån sig.

Hundar

Det är viktigt att hålla hundar kopplade för att förhindra att de smittas av skabbkvalster. Av husdjur är det framför allt hunden som drabbas. Skabbkvalster kan leva utanför ett värddjur upp till 14 dagar, exempelvis på en buske, så därför är skabben mycket smittsam.

Plocka upp fallfrukt, det kan annars locka dit de flesta djur!

Rävskabb
För många år sedan kom rävskabben till Tyresö. Den slog ut så gott som hela stammen av räv. Räven har, som i övriga delar av landet hämtat sig och blir nu allt vanligare. Rävskabben finns kvar, men är inte lika aggressiv som tidigare. Det medför att flertalet av rävarna klarar av skabbangrepp ganska bra. Men tyvärr springer det fortfarande omkring rävar som inte klarar av skabben. Dessa djur plågas under lång tid innan de till slut dör.

Hur ser man om räven har skabb?
Räven saknar päls på delar av kroppen, speciellt kring bakkroppen och svansroten. Stora illaluktande sårskorpor bildas över de drabbade delarna dessutom kan ögonen bli inflammerade vilket kan göra att räven blir blind. Typiskt för en skabbsmittad räv är att den tappar sin naturliga rädsla för människor och söker sig gärna till bebodda områden för att finna mat. En sjuk räv förlorar möjligheten att jaga. Det är svårt att komma åt skabbsmittade rävar då de lätt kan smyga sig undan innan jaktvårdaren kommer fram till platsen. Fällfångst används även där de skabbangripna rävarna rör sig mera lokalt.


Publicerad av: Stefan Barthelson

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se