Tyck till om tyreso.se

Rådjur

Att rådjuren gärna tar för sig i trädgårdarna är ingen hemlighet. Att någon växt försvinner måste man kunna tåla då man valt att leva utanför storstaden, men ibland kan det bli så att de enbart lever på det som planteras på tomter.

RådjurFoto: Lina Johansson


Förebygg
Det finns olika preparat som man kan använda sig av, bland annat blodmjöl, men det har bara effekt en kort tid och regnar det blir effekten ännu kortare.

Pröva i stället att använda de små ”klossar” som hängs i toalettstolen för att ge en fräsch lukt. Först och främst tycker rådjuren inte om den starka lukten, och ”klossen” blir bara effektivare då det regnar på den. Då den smälter med tiden, ser man även när det är dags att sätta dit en ny. Pröva!

Många sätter upp nät för att skydda sina buskar, men använd aldrig de mjuka nylonnäten som kan hittas i olika färger. Förutom att småfåglar fastnar i näten, hindrar det inte rådjuren och hjortarna. De puffar undan nätet och kan i värsta fall fastna i det. Det gäller framför allt bocken med sina horn.

Rådjur kan fasta i grinden
Tyvärr förekommer det även att rådjuren försöker tränga sig igenom en befintlig grind för att komma in eller ut på tomten. De vanligaste grindarna består av lodrätta metallstänger där rådjuret lätt fastnar med bakre delen av kroppen mellan stängerna. Rådjuret förstår inte att backa ut ur grinden utan försöker komma loss med att trycka framåt hela tiden.
Om man upptäcker det tidigt, kan man få loss rådjuret genom att ta tag i bakbenen och vrida bakdelen på djuret 90 grader åt något håll, och trycka framåt. Använd handskar, klövarna är vassa. För att förhindra möjligheten för rådjuret att försöka ta sig igenom din grind, fäst kraftigt metallnät eller någon typ av träskiva på grindgallret.

Hjälp
Avskjutning av rådjur sker årligen mellan 1 oktober till och med januari ut, i de områden där problemen är störst vilket kan variera från år till år. Ansök om att få avskjutning på den egna tomten, det finns tyvärr inga säkra sätt att hålla rådjur och hjortar borta.


Publicerad av: Stefan Barthelson

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se