Tyck till om tyreso.se

Grävling

Grävlingen är mycket vanligare än man tror. Normalt har vi inget obehag av den, men tyvärr har den en ovana att bosätta sig under uthus och andra byggnader, till och med under bostadshuset om det har torpargrund.

Grävling

Fakta
Grävlingen är mest aktiv om nätterna och är mycket ljudlig i sitt grävarbete. Har man otur kan den underminera byggnaden som den valt som boplats. Grävlingen är allätare och födan består av allt från rötter, småkryp, harungar, fåglar till rådjurskid (om den kommer åt). Deras favoritfödan är annars daggmask. Det är därför som den kan gräva upp blomrabatten eller gräsmattan i jakt på föda.

Inte farlig
Den biter inte tills det knakar i ditt ben, den biter inte alls. Sluta därför gå omkring med koks i skogsstövlarna. Grävlingar är ofarliga, de går inte till attack annat än om de skulle bli väldigt trängda.

Förebygg
Se till att det inte finns öppningar eller hål vid husgrunden. Täck för öppningar för ventilation och andra öppningar till husgrunden med kraftigt metallnät. Glöm sedan inte bort att kontrollera nätet någon gång under året.

Hjälp
Blir den alltför störande kan du få hjälp av kommunens viltvårdare. Vi kommer då att ställa ut en fälla för att fånga in den. 

Tips!
Plocka upp fallfrukt, det kan annars locka dit de flesta djur, grävlingar anses särskilt förtjusta i plommon. Täpp igen håligheter i husgrunder.


Publicerad av: Stefan Barthelson

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se