Tyck till om tyreso.se

Dovhjort

Dovhjorten har funnits i Tyresö sporadiskt tidigare, men har blivit vanligare. Den finns framförallt i områdena kring Öringe, Gamla Tyresö, Gimmersta samt en bit ut på Brevikshalvön.

DovhjortDovhjort. Foto: Gertrud Strobl 

Fakta
Till skillnad från rådjuren uppträder dovhjortarna ofta i större eller mindre flockar. Problemen med dovhjorten är liknande med rådjuren: trafiken och uppätna trädgårdar. Handjuret som kan ha stora horn fastnar lätt i nät och stängsel. 

Förebygg
Det finns olika preparat som man kan använda sig av, bland annat blodmjöl, men det har bara effekt en kort tid och regnar det blir effekten ännu kortare.

Pröva i stället att använda de små ”klossar” som hängs i toalettstolen för att ge en fräsch lukt. Först och främst tycker rådjuren inte om den starka lukten, och ”klossen” blir bara effektivare då det regnar på den. Då den smälter med tiden, ser man även när det är dags att sätta dit en ny. Pröva!

Många sätter upp nät för att skydda sina buskar, men använd aldrig de mjuka nylonnäten som kan hittas i olika färger. Förutom att småfåglar fastnar i näten, hindrar det inte rådjuren och hjortarna. De puffar undan nätet och kan i värsta fall fastna i det. Det gäller framför allt bocken med sina horn.

Städa bort allt onödiga nät eller trasiga stängsel samt långa linor.
Tyvärr förekommer det även att djuren försöker tränga sig igenom en befintlig grind för att komma in eller ut på tomten. De vanligaste grindarna består av lodrätta metallstänger där rådjuret lätt fastnar med bakre delen av kroppen mellan stängerna. Djuret förstår inte att backa ut ur grinden utan försöker komma loss med att trycka framåt hela tiden.
Om man upptäcker det tidigt, kan man få loss djuret genom att ta tag i bakbenen och vrida bakdelen på djuret 90 grader åt något håll, och trycka framåt. Använd handskar, klövarna är vassa. För att förhindra möjligheten för djuret att försöka ta sig igenom din grind, fäst kraftigt metallnät eller någon typ av träskiva på grindgallret.

Hjälp
Skyddsjakt på dovhjort sker under tiden 16 november till och med februari ut i de områden där problemen är störst vilket kan variera från år till år. Ansökan om att få avskjutning på den egna tomten. Det finns tyvärr inga säkra sätt att hålla rådjur och hjortar borta.


Publicerad av: Stefan Barthelson

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se