Tyck till om tyreso.se

Älgar i trädgården foto: Annika JohanssonPåhälsning i trädgården. Foto: Annika Johansson

Tycker om äpplen
Det är i första hand hörsel och luktsinnet som styr älgens beteenden, synen är inte speciellt utvecklad. I bland kommer de in i trädgården, oftast när äppelträden bär frukt. Plocka upp fallfrukten och ta vara på övrig frukt då den är mogen. Frukt som inte används läggs med fördel i komposten.

Tyvärr kan för mycket äppel ätande påverka älgen negativt. Den bli mer eller mindre berusad då de söndertuggade äpplena kan jäsa i älgen. Oftast har älgen dåligt ”öl-sinne”. Inträffar det något som då stör älgen kan den bli aggressiv. Älgkon kan även bli ilsken då människor kommer för nära kalvarna. Gå aldrig mellan ko och kalvar, håll även avstånd.


Lär dig tyda älgens humör

Om älgen står och glor mot dig med öronen ”spelande” fram och tillbaka, söker den information om vad den ser. Tar den dessutom ett par steg framåt innebär det bara att den även med ögonens hjälp vill ta reda på vem du är. Den är med andra ord nyfiken, försök skrämma iväg den.

Om däremot bägge öronen ligger rakt bakåt och raggen är rest på ryggen, är den aggressiv, och ett anfall kan komma. Gå inte närmare, backa långsamt men ha ögonkontakt med älgen och sök skydd. Det farligaste vapnet älgen har (förutom tjurens horn) är framklövarna som den sparkar med. Om du upplever problem med en ”ilsken” älg kontakta kommunens viltvårdare.


Publicerad av: Stefan barthelson

Senast uppdaterad: 2017-03-16

Högermeny

Information

Information

Viltvårdare

08-578 292 61
Alla dagar 07.00-20.00
Övrig tid lämna meddelande.
Om akut ring alltid polisen.

e-post: viltvard@tyreso.se