Tyck till om tyreso.se

Gratis naturguidningar

Huvudbild

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Välkommen!

Ingen föranmälan krävs!
Vi genomför guidningarna i alla väder och oavsett antal deltagare. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Terrängen är ojämn och stundtals lite kuperad. Vid de lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. För mer information kontakta vår guide Martina Kiibus.

LÖRDAG 19 augusti

Telegrafberget till Ällmora träsk - Där Strindberg upptäckte skärgården
"Där öppnade sig plötsligt en tavla, som kom honom att frysa av förtjusning." Så beskriver Strindberg sitt första möte med skärgården när han från Telegrafberget blickade ut över fjärdar och holmar. 100 år senare kan vi njuta av samma storslagna utsikt över havet och skärgården. Från Telegrafberget vandrar vi längs lavklädda hällmarker och mossklädda granskogar till den lilla sjön Ällmora träsk, trolskt omgiven av branta berg. Terrängen är stundtals kuperad och på sina håll kan stigen vara lite blöt, så stövlar eller grova kängor rekommenderas.
Cirka 4 timmar inklusive två kortare matsäckspauser. Cirka 5 km.
Samling: Busshållplats Trinntorp kl 10.15 (buss 819). OBS! Exakt samlingstid kan komma att ändras när SL:s nya tidtabell kommer.
Avslutning: Busshållplats Solstigen, Ällmora

TORSDAG 24 augusti

Barnsjön och invigning av Prästängsdammarna
Lättvandrad guidning som även passar dig med permobil eller barnvagn
Den lilla skogssjön Barnsjön ligger i en dalsänka, karaktäristisk för Sörmlands omväxlande sprickdalslandskap. Vi vandrar runt sjön som omges av granskog, hällmarkstallskog, hassellundar och mossrika våtmarker. Guidningen avslutas på Prästängen där de nya dammarna invigs kl 11.00 av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl. Dammarna kommer att rena dagvattnet från Krusboda på sin väg till Tyresö-Flaten. De blir också ett fint inslag i landskapet och bidrar till ett rikare växt- och djurliv.
Själva guidningen tar cirka 1,5 timme. Vid invigningen bjuds på enklare förfriskningar. Läs mer på tyreso.se/prastangarna.
Cirka 2 km.
Samling: Busshållplats Tyresö Gymnasium kl 9.30 (buss 802, 824)
Avslutning: Prästängen (Närmaste hållplats Nyfors, buss 873 eller Tyresö Gymnasium, buss 802 och 824).

TISDAG 29 augusti

Gammelström och Tyresö-Flaten – lättvandrad guidning
Tyresö-Flaten har beskrivits som en av Stockholmstraktens vackraste insjöar. Vi vandrar längs norra stranden till Gammelströms porlande vatten. Härifrån fortsätter vi genom Tyrestas mossrika granskog till kulturmarkerna vid Oppsätra och tallhällarna vid Lillsjön där vi äter vår matsäck. I strandkanten har bävern lämnat tydliga spår och porsen sprider sin lavendellika väldoft.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan gå på egen hand.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-06-12

Högermeny

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Martina Kiibus
Postadress:
135 60 Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård