Tyck till om tyreso.se

Gratis naturguidningar

Huvudbild

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Välkommen!

Ingen föranmälan krävs!
Vi genomför guidningarna i alla väder och oavsett antal deltagare. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Terrängen är ojämn och stundtals lite kuperad. Vid de lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. För mer information kontakta vår guide Martina Kiibus.

LÖRDAG 25 MARS

Vårdagjämning längs Fatburen och Albysjön
Sälgen knoppas, de första vårblommorna börjar titta fram och dagarna blir allt ljusare. Fira våren med att gå en guidad tur längs delar av Tyresåns sjösystem i Alby naturreservat. Vid Follbrinksströmmen låg en gång Sveriges första oljeslageri, nu möts vi av dess porlande vatten. Den lilla sjön Fatburen kantas av grovstammiga ekar och aspar och bävern har lämnat tydliga spår i strandkanten. På hällarna vid Albysjön växer knotiga gamla tallar och i Uddby möts vi av gamla kulturmarker med järnåldersgravfält och beteshagar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl 10.00 (buss 875)
Avslutning: Vid Alby friluftsgård (närmaste busshållplats är Nyfors, buss 873)

LÖRDAG 22 APRIL

Tre Strömmar – Nyfors, Uddby och Follbrinksströmmen
Denna vandring är stundtals kuperad. Tyresö är med sina tre strömmande vattenfall unikt i Stockholmstrakten och var därför ett av regionens viktigaste industrisamhällen under 1500- och 1600-talen. Det flödande vattnet fortsätter att locka både människor och djur. Vi vandrar mellan de brusande vattenfallen längs södra Albysjön. Bland jätteekarna och hassellundarna spirar vårfloran och på de magra hällarna växer knotiga grovstammiga tallar. Med lite tur får vi se den underjordiska blomman vätteros som bara visar sig några veckor om året. 
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).
Avslutning: Busshållplats Tyresö Kyrka (buss 875).

TORSDAG 27 APRIL
Kolardammarna och Alby - Lättvandrad guidning i omväxlande natur

I Kolardammarna myllrar det av små och stora vattendjur. På våren leker grodorna och paddorna och på en ö i centrala dammen har bävern byggt en hydda. I dammarna renas också dagvattnet från Bollmora och Öringe på sin väg till Albysjön. Vi följer Kolardammarna från inloppet till utloppet som kantas av grovstammiga aspar. Härifrån vandrar vi vidare i Alby naturreservat längs den slingrande Fnyskbäcken genom skogen och de öppna kohagarna med utsikt över Albysjön. Vid Ahlstorp och Uddby möts vi av gamla kulturmarker med bygravfält, hassellundar och grovstammiga ekar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Öringe kl 10.00 (buss 875).
Avslutning: Vid Alby friluftsgård (närmaste busshållplats är Nyfors, buss 873).

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan gå på egen hand.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-03-23

Högermeny

Program Naturguidningar

Program Naturguidningar

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Martina Kiibus
Postadress:
135 60 Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård