Tyck till om tyreso.se

Gratis naturguidningar

Huvudbild

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Välkommen!

Ingen föranmälan krävs!
Vi genomför guidningarna i alla väder och oavsett antal deltagare. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Terrängen är ojämn och stundtals lite kuperad. Vid de lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. För mer information kontakta vår guide Martina Kiibus.

TISDAG DEN 6 DECEMBER

Gudö å, Långsjön och Tyresta - Lättvandrad naturguidning som även passar dig med barnvagn eller permobil
Guidningen börjar vid den smala Gudö å som kantas av grovstammiga alar. Här finns också tvättlador kvar som minner om Södertörns gamla tvätterier. Vi fortsätter genom Tutviken och längs Långsjöns södra strand till Tyrestaskogen. Här möts vi av mossklädd granskog och kargare hällmarkstallskogar, Gammelströms porlande vatten och släta isslipade hällar vid Tyresö-Flaten och Lillsjön. Bävern har lämnat tydliga spår vid strandkanten och vid Långsjön finns en bäverhydda.
Cirka 3,5 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Modevillan i Gudö. Busshållplats Gudö (buss 807) kl 10.00.
Avslutning: Busshållplats Nyfors (buss 873). 

LÖRDAG DEN 21 JANUARI

Strömstarar i Nyfors
Vid Nyfors brusande vattenfall övervintrar den lilla vinterbadande strömstaren. Under guidningen har du chans att få syn på denna fågel som är något av en symbol för Tyresö. Vi vandrar också genom Albys täta granskogar, längs Tyresö-Flatens släta hällar, vid kulturmarkerna runt Oppsätra och den trolska miljön kring Gammelström. Överallt har bävern lämnat tydliga spår i strandkanten.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling och avslutning: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).

TISDAG DEN 21 FEBRUARI

Tyresö slottspark i vinterskrud - lättvandrad guidning
Lär dig känna igen träden på vintern. Vi vandrar i lugnt tempo i den engelska parken som omger Tyresö slott och vidare ut till havet vid Notholmen. Upplev trädens vinterpoesi: alens knoppar skimrar i gråviolett längs Follbrinksströmmens bäckravin, vid Prinsvillan lyser den mäktiga askens knoppar kolsvarta och i slottsparken finns det gott om gamla knotiga ekar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling och avslutning: Busshållplats Tyresö Kyrka kl 10.00 (buss 875).

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan gå på egen hand.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-11-23

Högermeny

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Martina Kiibus
Postadress:
135 60 Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård