Tyck till om tyreso.se

Slåtter vid Ahlstorp 2015

Huvudbild

Årets slåtterdag vid Ahlstorp avhölls lördagen den 15 augusti! Strålande sol från en klarblå himmel och slåtter igång mellan kl. 10-15. Närmare 90 personer i olika åldrar mötte upp för en fin dag vid Ahlstorp!

Slåtter på Ahlstorp

För femte gången anordnades slåtterdag vid Ahlstorpsängen lördagen den 15 augusti 2015 i Alby naturreservat. Cirka 90 deltagare var med under dagen och vädret var vackert med blå himmel.
Här är lite information och bilder från årets slåtterdag vid Ahlstorp.

I programmet för dagen:
"Väck ängsmarkerna till liv med lie och räfsa – delta i slåttern till tonerna av levande musik. Skjuts med häst och vagn, folksägner och sagor, blomsterpyssel, slåtterkurs och dessutom fika med bullar till alla som hjälper till. I samarbete med Tyresö naturskyddsförening och Tyresö hembygdsförening". 

Ahlstorps båtsmanstorp är beläget ca 800 meter norr om Alby friluftsgård i Alby naturreservat. Tyresö naturskyddsförening, Tyresö hembygdsförening och Tyresö kommun arrangerar årligen slåtterdagen, i år för femte året i rad! Från kommunen deltar personal från miljö- och trafikavdelningen, kulturenheten och Tyresö naturskola. 

Programmet såg ut så här under dagen:

  • 10.00 Häst och vagn från busshållplats Nyfors, via Alby gård till Ahlstorp
  • 10.15 Slåtterkurs och slåtter
  • 11.00 Häst och vagn från Uddby gård till Ahlstorp
  • 11.15 Sång- och berättarstund med blomsterpyssel för barn
  • 12.00 Saft och bullar till alla som hjälpte till, men ta gärna med egen picknickkorg
  • 12.30 Folksägner med berättaren Henrik Hallgren
  • 13.30 Slåtterkurs och slåtter
  • 13.30 Sång- och berättarstund med blomsterpyssel för barn
  • Avslut runt 15:00.

Välkommen till 2016 års slåtter vid Ahlstorp den 13 augusti!

Varför heter torpet Ahlstorp?
De sista indelta båtsmännen som levde på torpet hette Ahl. Namnet gavs oftast när de enrollerades, värvades till armén eller som i det här fallet, till flottan. Ofta var de på övning vid sin flottstation eller ute i krig.

Hitta till Ahlstorps båtsmanstorp
Ta buss 873 till Nyfors, gå mot Alby friluftsgård och ta sedan gångvägen 800 m norrut. Eller buss 875 mot Tyresö kyrka, hållplats Öringe. Följ Sörmlandsleden söderut en cirka 10 minuters promenad. 

Välbesökt sedan starten 2011

Första gången evenemanget genomfördes 2011 kom ett trettiotalet glada slåtterkvinnor och slåttermän. De fick ta del av en minislåtterkurs, slå med lie, räfsa hö och lyssna till skådespelerskan Marina Granlund som berättade folksägner med slåtteranknytning. Det bjöds på fika med bullar, saft och kaffe för hugade deltagare. Arbetet med att slå ängen blev klart under eftermiddagen och veckan efter hässjades höet, Det vill säga att höet lades upp på torkställningar ute på ängen för att torka lättare.

Vid slåtterdagen 2013 kom mer än dubbelt så många deltagare jämfört med 2011 och 2014 var vi sextiotalet deltagare. 

Vill du vara med i nätverket Ahlstorps ängar?

Anmäl dig till nätverket via sbf@tyreso.se

Varför slåtter?

Syftena med projektet är två; dels att genom slåtter av ängen främja de slåtter- och betesgynnade växtarter som finns men även ger möjlighet att i trevlig samvaro göra en kulturell tidsresa och ge en inblick i forna tiders jordbrukshantverk, för deltagare i alla åldrar. De numera sällsynta ängsarterna som ger ett stort mervärde för den biologiska mångfalden, konkurreras i dag lätt ut av de stora och näringsälskande arter som numera erövrar många ängsmarker. Ängsslåtter har före 2011 inte bedrivits på Ahlstorpsängen under de senaste 60 åren. Ahlstorps växtinventering


Skylt vid båtsmanstorpet
En sådan fanns vid varje båtsmans och soldattorp i landet med information om båtsmannens eller soldatens regemente, kompani och nummer. Torpen skyltades mellan ca 1680 fram till 1901 då den allmänna värnplikten ersatte indelningsverket som hanterade soldaternas placering ute i landet vid torp som ägdes av byns bönder.


Publicerad av: goran.bardun@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-07-29

Högermeny

Information

Information

Utvecklingsförvaltningen
Kulturenheten
Tyresö naturskola
Naturskolepedagog
Jonas Hedlund
08-5782 9775
jonas.hedlund@tyreso.se

Stadsbyggnadsförvaltningen
Översiktsplaneringsenheten
Kommunekolog
Göran Bardun


Utvecklingsförvaltningen

Kulturenheten
Kultursekreterare
Lena Guthe
08-5782 9403
lena.guthe@tyreso.se