Tyck till om tyreso.se

Parkslide

 

Frågor och svar

 • Växten har varit en populär trädgårdsperenn eftersom den är uthållig, stor, snabbväxande och sprider sig lätt. Samma egenskaper har dock gjort den till en mycket svår och skadliga ogräsväxt. Stora växter tar lätt över sin hemträdgård och den närliggande naturen samt kväver andra arter.

  Bekämpa Parksliden - men rör den inte om du inte kan vinna

  Enda sättet att bli av med den är att gräva upp rötterna och täcka marken med svart plast i flera år. Rötterna får inte komposteras eller läggas på återvinningen. Elda upp rötterna men se upp med askan, även där har parksliden lyckats titta upp på nytt. Minsta rotbit kan ge ny växtlighet. Växten är vilande och klarar sig utan bladverk i 10-15 år. Den växer ofta på en plats utan bekymmer, men attackera man den så drar den iväg med utlöpare. Den kraftsamlar och lägger all energi på rotsystemet när den känner sig hotad. Rötterna kan gå 3 meter ner. Den attackerar inte skogsområden, men rörd jord, gräsmatta och rabatter, ser den som sin mark. Gräv men gräv djupt. Rötterna går djupt, och vissa är tjocka som armar, andra som fiskelinor. Den tar sig under vägar och parkeringar i sin jakt på ny jord att titta upp ur. Inte sällan tränger den in i hus och förråd.

  Bilder på Parkslide

  Bakgrund

  Parkslide (fallopia japonica) kan bli uppemot tre meter hög och sprider sig via rotsystem. Den saknar fiender här men i Japan finns en artspecifik bladlus som håller bestånden i schack. Där odlas växten som foderväxt såväl som för prydnads skull. 


Högermeny