Tyck till om tyreso.se

Naturvårdsverkets svarta lista

 

Frågor och svar

 • Cirka 170 (växter och djur) arter finns på Naturvårdsverkets lista över icke-önskvärda arter, deras svarta lista är lång och är inte rangordnad på något vis. Men den svarta listan har blivit ganska omdiskuterad. Somliga av namnen på den kanske får ett och annat ögonbryn att höjas - det är ju välkända växter som finns i var och varannan trädgård!

  Ofta har det varit växtens utseende man har attraherats av och fört med sig till en ny miljö. Parkslide är ett sådant exempel. Den har ett vackert grönt bladverk som ser friskt och levande ut hela säsongen. Kanske var det därför holländska växtjägare tog den med sig från Ostasien till Europa på 1700-talet och här planterade den i slottsparker.

  Rätt växt på rätt plats är det som gäller. Ibland vill man ha växter som breder ut sig rejält. Då kan vintergröna eller murgröna passa bra. På en naturtomt kanske man vill ha ett "vackert ogräs" som såpnejlika eller praktlysing. Men man bör ju alltid höra sig för hur en växt beter sig innan man planterar den.

  På svarta listan finns bland annat följande växtarter:

  + Jättebjörnloka
  + Jättebalsamin
  + Parkslide
  + Blomsterlupin
  + Kanadensiskt gullris
  + Blå bolltistel
  + Storbladig murgröna
  + Praktlysing
  + Snöbär
  + Såpnejlika
  + Rönnspirea
  + Häggmispel
  + Vresros
  + Liten fingerborgsblomma


Högermeny