Tyck till om tyreso.se

Odla utan trädgård

Varje år genomförs projektet Odla utan trädgård, där kommunen lånar ut odlingslådor till odlingssugna medborgare som inte har en egen trädgård.

Basilika i stadsodling

Hur går det till?

Odlingen sker i odlingslådor. Lådorna passar för såväl blommor som bär och grönsaker. Tyresöbor som inte har egen trädgård/tomt anmälde sitt intresse via ett anmälningsformulär.

Fröer, verktyg och annat tillhörande odlingen ordnade odlarna med själva. Vid behov av inspiration kan odlarna kontakta Tyresö Trädgårdssällskap som gärna hjälper till med idéer om vad man kan odla. De har tagit fram förslag på tre temalådor som är lätta och roliga att odla (men man får självklart bestämma själv vad man vill ha i sin låda):

  • Midsommarlådan - grönsaker och örter passande till midsommar
  • Medelhavslådan  - grönsaker och örter som härstammar från medelhavet
  • Potagér - en blandning mellan grönsaker, örter och blommor

Odlingen startar i början på maj. 

Var kan man odla?

Den huvudsakliga odlingsplatsen ligger nära Tyresö centrum, på ängarna där Wättinge gårdsväg möter Skördevägen. Tyresö Trädgårdssällskap har tre egna odlingslådor på platsen och hjälper till med tips och idéer om odling. De som bor långt från odlingsplatsen och ville odla någon annanstans i kommunen hade ytterligare två platser att välja mellan:

Vem får odla?
Projektet riktar sig till alla som inte har en egen trädgård/tomt och inte har möjlighet att odla hemma. Det kostade ingenting att vara med, men alla odlare har skrivit under ett avtal där de bland annat har förbundit sig till att ta hand om odlingen under hela säsongen.

Fågelrestaurang med natursnokarna

I projektet ingår också ett samarbete med Tyresö Naturskyddsförenings familjeverksamhet; Natursnokarna. Den 18 maj 2014 anlade Natursnokarna en blommande fågelrestaurang i Alby friluftsgård, här kan du se bilder från invigningen. Fågelrestaurangen består av solrosor som både är vackra att se på och som gynnar fåglar och insekter. Även 2015 hjälpte natursnokarna fåglarna genom att plantera solrosor, kom till Alby och hälsa på! Där hittar du även en humlebar och ett insektshotell. För mer information om natursnokarna, se länken under Relaterad information.

Många fördelar med odling

Fördelarna med odling är många. Forskning visar att odling har en positiv koppling till människans hälsa. Den bidrar till ett bättre klimat, en ökad biologisk mångfald och ett kretsloppstänk. Samtidigt kan odling höja livskvaliteten genom att den bidrar till ett mer trivsamt och socialt samhälle med nya mötesplatser för människor.

Boktips om odling

Vill du läsa på lite om odling? Tyresö bibliotek har skrivit ihop en lista med deras allra bästa tips på böcker om odling. Läs mer under Relaterad information.

Samarbetsprojekt

Projektet är ett samarbete mellan Tyresö kommun, Tyresö Trädgårdssällskap och Tyresö Naturskyddsförening.

Kolonilotter

Vill du hellre odla på en kolonilott? Nu finns det lediga platser på Gudö Å Trädgårdsförening och Fnyskens Odlarförening. För mer information se under Relaterad information.

Har du frågor? skicka e-post till odling@tyreso.se.


Publicerad av: petri.palkki@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-12-27