Tyck till om tyreso.se

Mat och klimat

Varje svensk slänger årligen 100 kg fullt ätlig mat i soporna, det är 27 procent av allt vi släpar hem! Det onödiga matavfallet motsvarar utsläppen från närmare 500 000 oljeeldade villor!

Den långa kedjan som för maten till våra dukade bord står för nästan en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan. Vår livsmedelsproduktion är dessutom en starkt bidragande faktor till övergödning av mark och vatten.

Planerade inköp

De hushåll som lyckas hushålla med maten planerar sina inköp bättre, lagar lagom mycket mat och tar vara på resterna. En stor del av den mat som slängs är sådant som lämnas på tallriken, så ett enkelt sätt att komma tillrätta med problemet är att ta mindre portioner från början.

Bäst-före-datum

När det gäller bäst-före märkningen, ska du inte vara för styrd, lita på dina sinnen! Lukar det bra, ser det okej ut?

Undantaget är vakuumpackad färdigmat och exempelvis köttfärs, för dessa varor ska du alltid lita på bäst-före-datumet!

Så får du dina livsmedel att hålla längre

Såser och salsor: Öppen burk håller ofta mycket längre än vad som anges, om den är möglig – släng!
Mjöl, socker och salt: lång hållbarhet om det förvaras torrt.
Konserver: helkonserver håller i flera år, kylkonserver i flera månader.
Olja och vinäger: förvara mörkt och svalt.
Ägg: håller mycket längre än bäst-före datum om det förvaras kallt.
Mjölk: Lägre hållbarhet på vår och sommar. Det beror även på hur ofta paketet har tagits fram och temperaturen i kylskåpet.
Ost (hård): Lång hållbarhet, skär bort mögel med en centimeters marginal, riv och frys in de bitar som är fina.
Fisk: Förvaras helst vid 2 grader Celsius, håller 1-2 dagar vid högre kylskåpstemperatur.

Källa: konsumentföreningen Stockholm, Livsmedelsverket.


Publicerad av: Mette Kjörstad

Senast uppdaterad: 2016-10-23

Högermeny