Tyck till om tyreso.se

Förskolan Tärningens upptäckardag

Vi startade vår dag med att ta buss 873 från Bollmoraberg till Nyfors. När vi klev av bussen mötte Jonas (vår naturvårdspedagog under dagen) oss. Han samlade barnen och berättade lite kort om vad som skulle hända under dagen.

En dag med Naturskolan 
Resumé av vår upptäckardag!
Vi började vår vandring, med att barnen fick söka efter saker som låg i skogen som inte tillhörde naturen. Alla barn skulle hitta en sak och det lyckades de med. Sen satte vi oss och Jonas beskrev med ord de saker som barnen hittat, så de själva fick klura ut och titta på vad de hade i handen.

En dag med NaturskolanÄlgbajs!

Vi fortsatte vår färd till älgarnas sovplats.
Där vi fick se en hel del älgbajs, Jonas berättade samtidigt om all mossa som växte på berget. Det som var viktigt för alla att tänka på, var att inte sparka eller riva upp mossan. Om det råkade hända ändå, skulle vi sätta tillbaka mossan, så den kunde växa fast igen.

En dag med NaturskolanNu fick vi också en välbehövlig vila, då alla kunde äta sin medhavda matsäck.

En dag med NaturskolanSkattjakt

Trollens skog
Nu hade vi fått lite energi, så vi kunde fortsätta vår vandring. På vissa bitar av vår väg i skogen, fick vi balansera på smala trädstammar och gå i kuperad terräng. Efter en stund kom vi fram till Trollens skog, där vi skulle söka efter varsin skatt. Alla barn hittade varsitt fint guldpaket, som låg gömd i bergsskrevorna. De tyckte att uppdraget var spännande och roligt. De fick varsitt litet russinpaket, som de smaskade i sig.

En dag med NaturskolanÖrtplättar och grillad korv

Plocka kirskål
När vi kom fram till Alby, fick vi nästa uppdrag som var att plocka kirskål. Jonas visade oss hur det såg ut, så att vi skulle plocka de rätta bladen. Vi var redan indelade i tre lag, som nu hjälptes åt.
Alla barn var fullt koncentrerade och fokuserade på sin uppgift. Sen klippte vi kirskålen i små bitar och blandade med ägg och örtsalt. Under tiden vi plockade kirskålen, hade Jonas förberett och tänt brasan.

Örtplättar och grillad korv
Sen klickade vi örtplättarna i en panna och Jonas stekte dem åt oss. Han stekte även korv, så att vi fick lite förstärkning till lunchen. Örtplättarna var en ny smakupplevelse för barnen och även för oss vuxna. Några tyckte att det smakade bra, andra var mindre förtjusta.

En dag med Naturskolan

En lärorik och spännande dag med Jonas
Vår upptäckardag tillsammans med Jonas gick väldigt fort, så är det när man har det trevligt. Därför hann vi inte till Uddby gård för att titta på djuren. Men vi tyckte att det varit en lärorik och spännande dag, även om vi nu var lite trötta. Ett stort tack till ”vår” naturpedagog Jonas för hans pedagogiska upplägg och stora kunskaper som han förmedlade till oss.
                                                                      
 Miljöhjältarna på Förskolan Tärningen//Berit Liron-Andersson


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-05-04

Högermeny

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Jonas Hedlund
Postadress:
135 60
Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård

Kontakt

Tekniska kontoret

Informatör
Lotta Anglén