Tyck till om tyreso.se

Barn hjälper barn med friskt vatten!

Under en tid har vi forskat, upptäckt och arbetat med ämnet och tema ”vatten”. När vi började prata om det så insåg vi ju att vatten finns ju överallt. Det finns i oss, runt oss, över oss, under oss ja, faktiskt överallt.

Barn och föräldrar på avdelningen Skrindan på Hästhagens förskola engagerade sig med att samla in pengar på olika sätt så de kunde köpa ”en vattenkran, så barn och vuxna får rent vatten i Afrika”. Läs om Skrindans hela arbete runt vatten till höger.

Var kommer vatten ifrån - Kranen förstås!
Då kom nästa fråga Har alla det? Det blev diskussionen om hur andra har det i världen och det är ju faktiskt inte helt självklart. T.ex. i Afrika får vuxna och barn gå flera timmar för att få vatten och då är det ändå inte rent och helt bra att dricka. Det tyckte vi kändes orättvist, så hur skulle vi kunna hjälpa till? Frågorna blev många och det ena ledde till det andra.

Varför det är så viktigt med vatten?

  • Hur mycket vatten använder vi om dagen?
  • Vad ska vi tänka på när vi spolar?
  • Vad får man inte spola ner i toaletten?
  • Vilka djur måste ha vatten för att överleva?
  • Har vi vatten i oss?
  • Om olja kommer i sjöarna vad händer med djur och natur?

Water Aid
Vi fick veta att genom en organisation som heter Water Aid samlas det in pengar för att kunna ordna en kran med rinnande vatten i byar så de slipper att gå så långt varje dag. Barnen hade förslag om att ta ett flygplan med vatten. Mer bra förslag kom fram som ex, panta flaskor, sälja teckningar som de målat och ha drop-in fika på förskolan. Sagt och gjort vi började en insamling som engagerade föräldrarna. Vi gjorde stapeldiagram och följde vår insamling.

Äntligen är pengarna på väg!
Så vecka 17 tog vi oss med buss till centrum och tågade glatt in i banken för att sätta in pengarna som vi hade samlat in . Vi slog oss ner på golvet och lade i våra mynt i rätt mynt rör och sedan gick vi fram till kassan.

På väg till Tyresö C På väg in på banken
Vi räknar alla pengarna Äntligen är pengarna på väg!

Vi tror att detta gjort oss lite mer uppmärksamma på att det är faktiskt inte så självklart med att det finns vatten att dricka överallt och man måste vara rädd om det som finns!

Pedagogerna på Hästhagens förskola.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-05-19