Tyck till om tyreso.se

Skrindans arbete runt vatten

På förskolan Hästhagen har alla avdelningar ett gemensamt projekt, Natur & Miljö. Vi på avdelning Skrindan har denna termin startat med att koncentrera oss kring ett undertema, nämligen "vatten".

Vår tanke med detta tema har varit att ge barnen en stor kunskap kring vad vatten är, vattnets olika tillstånd, vattnets kretslopp i samhället och i naturen, vattnets betydelse för livet och vattnets tillgång i olika delar av världen. Vi har lagt stort fokus på vattnet ur ett miljöperspektiv.

Skrindan

Barnen lär sig värna om miljön

Vårt mål är att våra barn ska få en medvetenhet och börja värna om vår miljö.  Vi vill att de ska förstå vikten i att spara på vatten och el för framtiden. Vi tror att genom stor kunskap om vad vatten är och om vattnets betydelse för våra liv, kunna få barn som i framtiden gör miljömedvetna val.

Var kommer vattnet ifrån?

Vi började temat med att göra en stor mindmap på väggen med frågor som ” Vad är vatten?” och ”Var kommer vattnet ifrån?”
Mindmapen fylldes successivt med bilder på vattenväxter och vattendjur, bilder på snöflingor och regn och olika farkoster som kan flyta i vattnet.

Skrindan

Vi har:

  • Planterat en växt i en stor glaskruka täckt med plast för att visa vattnets gång i ett slutet kretslopp.
  • Gjort ett flertal olika vattenexperiment t ex ”Kan metall flyta?” och ”Trolla bort en peng”.
  • Gjort sagor i smågrupper som handlat om väsen och varelser i vatten. 
  • Gjort en stor modell i papiermaché av vattnets kretslopp i naturen.
  • Haft ljudövningar där barnen gissat på vilket sätt vi använt ljudet av vatten.
  • Målat vackra tavlor kring tema Vatten.

Wateraid - hjälp till U-länder

Vi har också pratat en hel del om bristen på vatten i andra delar av världen.
Eftersom det blev stora reaktioner kring orättvisan i världen bestämde vi oss för att vi ville hjälpa till. Vi började en insamling för att kunna hjälpa barn i något fattigt land att köpa en kran som de kan få vatten ifrån. Denna insamling gör vi via WaterAid.

Skrindan

Barnen samlar in pengar

Barnen visar stort engagemang och har kommit på olika sätt att samla in pengar; panta burkar och flaskor, sälja någon leksak man tröttnat på, ha en sparbössa i hallen där föräldrar kan bidra, ta en del av sina egna sparade pengar och skänka, måla tavlor att sälja på drop in fikat. Insamlingen går lysande och vi har vi några tillfällen räknar pengarna och gjort ett diagram över hur mycket vi fått in. När insamlingen är klar ska vi tillsammans åka för att betala in pengarna.

 

Internationella vattendagen och Earth hour

Vi har uppmärksammat Internationella Vattendagen genom att återigen samtala om bristen på vatten i andra delar av världen. Vi pratade också med barnen att tänka på att släcka lamporna under Earth Our och varför. Det var många som släckt lamporna under den tiden.

Besöka AQUARIA

Under våren ska vi besöka AQUARIA och fördjupa oss i livet som finns i haven och även känna på hur det är i en regnskog. Vi kommer också att se hur det är i ett miljöförstört vatten.

Text: Pedagogerna på Skrindan 


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-03-18