Tyck till om tyreso.se

Miljövecka/skräpplockardag Hästhagens förskola

Huvudbild

Inför vår årliga skräpplockardag så bestämde vi att hela förskolan skulle ha en miljövecka i samband med den. Vi är en stor förskola med åtta avdelningar. Utifrån barnens ålder (1-5 år) och deras intresse blir det lite olika resultat.

För de lite större barnen

Startade några upp med en Mind-Map med överrubrik MILJÖ. Vad är det? Hur kan vi vara rädda om vår miljö? Några introducerade veckan med att läsa sagan från Blixtpatrullen (material från Håll Sverige rent) De gick även till komposten och rensa och hällde på mer spån och diskuterade om vägen från matbord till jord och dess kretslopp till nya växter.

För de lite mindre barnen

började några med att lägga pusslet från Blixtpatrullen (material från Håll Sverige rent) och diskuterade miljö och återvinning utifrån pusselbitarna. De visade och berättade en flanosaga som handlar om sopsortering. Efter själva skräpplockardagen sorterade man lite av skräpet för att prata om vad bra det är att slänga saker på rätt plats som gör att det kan bli nya leksaker eller exempelvis en ny diskborste m.m.

Det rensades lite av trasiga leksaker på gården och på avdelningen som blev en ny leksak- En ambulanslastbil. Några tittade innan vi gick ut för att plocka skräp på avsnitten om när djur kan bli skadade i naturen om vi slänger ex. glas( Håll Sverige Rents hemsida).

Ett experiment (se foton) blev till att lägga i bananskal, apelsinskal och en bit plast i en plastlåda. Vi följer en kalender och ser om det tar så sådan tid som står för diverse material.

  • Apelsin – 2-5 veckor
  • Banan – 3 månader
  • Plast – 200-400 år, beroende på plast

De allra minsta

De var också ute och plockade lite skräp utanför staketen och efteråt samlades de för att se: Vad är skräp och vad tillhör naturen? I stort sätt på alla avdelningar turas barnen om att få vara ex Miljöhjältar, Dukvärdar och källsorterare.

Då får de följa med en pedagog till returstationen och kasta materialet för återvinning. Ibland är det barnen själva som påminner pedagogerna att gå dit när det börjar bli fullt på sin egen avdelningsmiljöstation som alla har. Efter måltider följer dom med och slänger överbliven mat i våra komposter.

Alla avdelningar (förutom de minsta) var delaktiga i Skräpplockardagen. Vi var riktigt på gång att sätta klorna i allt skräp som vi hittade men vi blev förvånade att det var så lite.

Men det får man väl se som positivt!!

Källsorterar gör vi hela tiden.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-12-15