Tyck till om tyreso.se

Mätning av skräpet

Ungdomar mäter skräpet veckorna 34 och 35 2007

112 skräpföremål per 100 kvm, uppdelade på:

Diken (165 st/ 100 kvm)
Trottoarer (121 st/ 100 kvm)
Gångvägar (71 st / 100 kvm)

Eftersom Tyresö är först finns det inga kommuner att jämföra våra siffror med. Karlstad kommun har visat intresse för att följa efter Tyresös initiativ. Metoden testades på stadsdelen Maria-Gamla Stan i Stockholm under förra året. De hade i snitt 180 skräpföremål per 100 kvm.  

Projketet är ett samarbete mellan:

  • Håll Sverige Rent
  • Statistiska Centralbyrån
  • Tyresö kommun

Tyresö först med att mäta nedskräpning

Tyresö är den första kommunen i Sverige som mäter nedskräpning. Kommunen tar tag i problemet med att gator och torg blir allt skräpigare. I september börjar projektet "Vem bryr sig" för att påverka attityderna till nedskräpning.

Som första kommun i Sverige gör Tyresö en skräpmätning. Under tre veckor i augusti har sex personer mätt hur skräpigt det är i Tyresö, en kommun med 41 500 invånare sydost om Stockholm. Mätningen sker efter en metod som stiftelsen Håll Sverige Rent har tagit fram i samband med Statistiska Centralbyrån.

– Vi vill veta hur skräpigt det är. I dag är femton medarbetare ute varje morgon även helgdagar, och plockar skräp som kastats på marken. Vi vill få folk att slänga skräpet i papperskorgarna, där det hör hemma, säger Åke Skoglund, teknisk chef på Tyresö kommun.

Trivsel och trygghet

Kostnaderna för nedskräpning ingår i Tyresös allmänna renhållningsbudget, precis som i de allra flesta kommuner. Städning av parker är en uppskattad service enligt en enkätundersökning gjord våren 2007. Nedskräpning är en fråga om trivsel och trygghet för medborgarna. Kommunens invånare menar att det viktigaste för parkavdelningen att satsa på är städning av parker följt av lekplatser.

– Det är ett växande problem. I vissa delar av Stockholm har nedskräpningen ökat med sjuttio procent de senaste tre-fyra åren, säger Joakim Brodahl, projektledare på Håll Sverige Rent.

Vem bryr sig?

En nedskräpad plats drar snabbt till sig mer skräp. En skräpig plats blir en otrygg plats som många undviker. Därför är det viktigt att påverka attityder till nedskräpning. Attityder som i första hand beror på att man vet att det kommer någon annan och plockar upp det, att man inte ser skräpet och att man inte hittar en papperskorg. Detta enligt många undersökningar.

– Vi vet att det tar tid att påverka attityder och vi vet också att det man lär sig i unga år sitter livet ut. Därför har vi valt att starta med ungdomar i projektet som vi kallar "Vem bryr sig", fortsätter Åke Skoglund.

Skräpplockardag

När skräpmätningen är avslutad börjar kampanjen "Vem bryr sig". Eftersom ungdomar är en nyckelgrupp kommer flera aktiviteter riktas mot Tyresös skolor. Ett startskott för ungdomar i skolår 6-9 blir en gemensam skräpplockardag, den 24 september, med mycket underhållning blandat med en och annan tankeställare.

– Det blir teaterföreställning, unga Tyresöband som spelar och prisutdelning i tävlingen "Äckligaste skräpet" och mycket annat, lovar Åke Skoglund.


Publicerad av: Lotta Anglén

Senast uppdaterad: 2016-11-17