Tyck till om tyreso.se

Pilgrimsvandra i Tyresö

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö har i samarbete med Tyresö kommun tagit fram fyra vandringsleder: Munkvandring, Frälsarkransen, Kristinaleden och Nyckelvandring. Här kan du ladda ner kartorna i pdf-format.

 Översikt pilgrimskartaKlicka på kartan för större bild.

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö består av Tyresö kyrka och församlingshem.  Här finns också ett enklare bibliotek och ett utbud av bland annat litteratur till försäljning. I Pilgrimscaféet kan du ladda upp inför en vandring eller koppla av när du kommit tillbaka. Vid Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö finns både korta och långa vandringar i lätt eller lite svårare terräng. Under sommarhalvåret ordnas vandringar i grupp med ledare.

Logotyp Tyreso pilgrimscentrum

Vandringslederna är utmärkta med pilgrimscentrums symbol.

Våra vandringsleder

Här finns kartor och beskrivningar över våra fyra vandringsleder.

Kristinaleden kommer till Tyresö kyrka från två håll. Den ena startar på Sörmlandsleden vid Karlberg, söder om Tyresö-Flaten och den andra startar på Sörmlandsleden vid Fnyskdiket och går via Prästgårdsvägen till Tyresö kyrka. Den som vandrar Sörmlandsleden kan därmed göra en avstickare utan att behöva gå tillbaka samma väg. Man kan också övernatta i vandrarhemmet i Prinsvillan. Hela Kristinaleden är 9,8 kilometer lång.

Kristinaleden

Nyckelvandringen som är 11,5 km lång är en rundslinga där Sörmlandsleden utgör en bit och där det finns sju utmärkta platser, ”nycklar”, för reflektion. 

Nyckelvandringen

Munkvandringen är en kortare led om 3,7 kilometer i något mindre kuperad terräng.

Munkvandringen

Frälsarkransvandringen i Tyresö slottspark börjar vid församlingshemmet och är en slinga genom slottsparken och dess omgivningar. Den utgår från församlingshemmet och är knappt 3 kilometer lång. Vandringen inbjuder till reflektion och eftertanke utifrån pilgrimsvandringens tre byggstenar, andlighet, natur och kultur. Slingan i slottsparken är uppbyggd kring elva granitstolpar. Vid varje stolpe finns tre plaketter; en med en bön att meditera kring, de två övriga med text om slottet, den engelska parken och naturen. Den andliga delen är uppbyggd kring frälsarkransen som är ett modernt radband och kan köpas i på Pilgrimscentrum i församlingshemmet.

Frälsarkransvandringen

Välkommen att vandra!


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-10-02

Högermeny