Tyck till om tyreso.se

Hästhagens förskola

Under en vecka i april var närmare 4000 barn och ungdomar ute och städade kring förskolor och skolor under Skräpplockar­dagarna. De som vann fick en äventyrsdag med Naturskolan.

NaturskolanMed hjälp av lupp fick barnen på förskolan Hästhagen studera vitsippor på nära håll.

-Hej, vad heter du? Jag heter Vanessa, hälsar en pigg liten västförsedd flicka vid busshållplatsen och fortsätter att presentera sina kompisar:– Och det här är Tilda, Ragna, Alva, Olle, William, Ida, Ida, Maja, Lilly, Samuel, Klara . .

Det är en hel förskoleavdelning, Vildhästen på förskolan Hästhagen, som väntar på bussen tillsammans med förskollärarna Pernilla, Linda och vikarien Johanna. Bussen tar gänget till Albyskogen där naturpedagogerna Jonas Hedlund och Eva Lindberg tar emot. En hel upptäckardag väntar!

Ett pedagogiskt arbete

Upptäckardagen fick avdelningen som pris för att de deltog i Skräp­plockardagarna tidigare i vår. I år är sjunde året i rad som kommunen deltar i Håll Sverige Rents kampanj som innebär att för­skole- och skolbarn är ute och städar i sitt närområde.

Skräpplockningen är inte i första hand ämnad att vara en städinsats utan mer ett pedagogiskt arbete. Att barnen ska få med sig miljöbudskapet redan i tidig ålder.

I år deltog nästan 4000 barn och elever i Tyresö. Varje klass eller avdelning som deltog i skräpplockarveckan hade en lott till dragningen i tävlingen "En äventyrsdag med Naturskolan". De yngre barnen vann en upptäckardag i Alby, och de större eleverna en grottkrypardag i Klövberget.

Mindre skräp i år

– Hör ni fågeln som kvittrar? frågar Jonas förskolebarnen i Albyskogen och fortsätter:

– Det är en rödhake som vill tacka er för att ni har varit så duktiga och plockat skräp, ja, hela naturen vill tacka er.

Jonas och Eva delar ut luppar till alla barn så att de kan studera alla detaljer på vitsipporna som slagit ut överallt i skogen. De berättar om de gula och vita delarna av blomman och att det behövs både "vitsippsmammor" och "vitsippspappor". Medan gruppen tar sig vidare på äventyrsstigen berättar förskoleläraren Linda Alveling om barnens skräpplockande.

– I år blev vi förvånade och glada över att det var mindre skräp i Strandområdet än tidigare år. Det vi hittade mest var godispapper. Barnen var dock mycket bekymrade över allt krossat glas – der är oroade att djuren ska göra sig illa på. Glas är förstås bara vi vuxna som får plocka upp.

– Men vi hittade en frisbee också, berättar en pojke som tyckte den var så fin att han tog med den tillbaka till förskolan.

NaturskolanLiv i döda stammar

– Efter att barnen fått titta på vitsippor, lyssnat på fåglar och smakat på blåbärsris berättar Jonas om hur mycket liv det kan finnas i en nerfallen trädstam – svampar, skalbaggar och diverse småkryp.

– När en skalbaggetjej får barn, så blir det larver och de bor i stocken i flera år innan de blir vuxna och kan krypa ut, säger Jonas som har hjälp av handdockorna Myran och Skalbaggen.

Barnen, som är i 4-5-årsåldern, fascineras av naturen under promenaden. "Titta en fjäril", "titta en myra", hörs med jämna mellanrum och stoppen blir täta. I skogsbackarna finns det många smådjur att upptäcka. På "älgens berg" blir det fikastund, och sedan väntade dagens överraskning. Skogstrollet hade gömt skatter som barnen fick leta efter – russinpaket inslagna i guldfolie.

Omelettlunchen tillagade barnen själva över öppen eld med hjälp av egenplockad kärs och ägg från Uddby gård. Dagen avslutades med en stund vid Uddby gård där det finns höns och lamm.

Klimat- och miljöprojekt

Det var 19 nöjda men mycket trötta barn som promenerade tillbaka till sin förskola på eftermiddagen.

– Vi har varit med på Skräp­plockardagarna i flera år. Hela förskolan har ständigt olika klimat- och energiprojekt på gång, så det var roligt att just vi fick vinna den här härliga upptäckar­dagen, säger Linda Aveling.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-08-16