Tyck till om tyreso.se

Skolmatens historia i Tyresö

Boken ”En smak av Tyresö” tar dig med på en minnesresa till Tyresös skolbespisningar. Minns smörgåspaket, pölsa, fläsktärningar och mattanter. Här finns även recept på den "berömda" fiskpuddingen.

                                                                                                                                 

Centralköket stängdes 31/12 2013.

Recept på fiskpuddingen finns i boken                                                              

Vi kan utlova en riktig nostalgitripp

Läs boken och/eller ge bort den till en vän som är uppvuxen i Tyresö. Boken finns att köpa i Servicecenter för 50 kronor. 

Känner du igen dig i boken?

Klass 3A i matsalen på Kumla skola 1980 


Uppslag i boken " En smak av Tyresö"Ett uppslag i boken (bilden från matsalen på gymnasiet)

 


Ett axplock ur innehållet:

1800-talet
Intill Tyresö kyrka fanns socknens fattigstuga (revs i början på 1900-talet) den var många gamlas sista utpost i livet. Där inrättades Tyresös första skola redan i slutet av 1820-talet, 15 år före folkskolestadgans tillkomst.

1920-talet Kumla skola
I kapprummet fanns två långbänkar och en vattenbehållare med dricksvatten till barnen. Här satt barnen och åt sina smörgåsar med i bästa fall smör, annars med flott på. Några som kom från mer välbeställda hem hade mjölk med sig. En del barn, de som bodde vid herrgården hade inga smörgåsar alls. 

1930-talet Kyrkskolan
Matsäck åts i korridoren bland kappor och rockar för de som inte hade tid att springa hem, ofta bytte barnen smörgåsar med varandra. Röda korset och Markis Lagergren införde 1935 att från Tyresö gård den kalla årstiden varje dag leverera varm mjölkchoklad.

1940-talet Kyrkskolan
"Korridoren där alla hade sina ytterkläder hängande fick fungera som matsal, man satt och år på skohyllan, här åts medhavda smörgåsar och dryck, oftast en flaska mjölk. På vintern fick de varm mjölkchoklad, och då behövde de endast ta med smörgåsar. Eftersom detta var under krigsåren så var det ont om sovel. Ofta blev det smörgåsar bredda med stekflott eller med dansk konsthonung. Ibland fanns inte ens riktigt bröd utan bara paltbröd (som var kupongfri).

Barnen gick till fots till skolan, en del hade mer än en halvmil att gå, ibland hade de sällskap med varandra, ex barnen från Uppsätra slog följe med barnen från Uddby gård på vägen till skolan. Barnen från Rundemar fick ro över Albysjön till Gimmersta och sedan gå sista biten, det var inte speciellt roligt om det vara regnigt och kallt. Värst var det för de barnen som hade långt att gå, utan vantar, de försökte värma händerna i fickorna, men det var svårt när termometern sjönk ner mot 30 minus.

1950-talet Tyresö skola
Det var viktigare att äta upp än att vara med på lektionerna, inget fick kastas. Tant Ida, som skalade potatis och diskade, tyckte synd om oss barn och kom ibland och tog bort våra tallrikar med den kalla maten. Ofta fick hon skäll för detta med hon brydde sig inte för hon var van. 

1960-talet Tyresö skola
”Under skoltid även på rasterna var det absolut förbjudet att lämna skolområdet. Det hände någon gång att någon ertappades med att ha ”drygat ut” skolmaten med snask, inköpt i Pressbyrån som då låg ganska nära skolan. Det blev omedelbart en rapport till föräldrarna, i värsta fall en skriftlig hemanmärkning.

1970-talet Stjärnvägens skola
Maj-Liset var en gullig dam som var så snäll mot alla barn och kändes som en skolmormor, var man liten i maten så kom hon ofta förbi och tittade till hur det gick med tallriken och ätandet. Särskilt minns jag första gången jag åt potatisbullar med sylt. Det var underbart gott, tyckte jag! Hon var en fin start på vår skolmatsresa.


Publicerad av: Lotta Anglén

Senast uppdaterad: 2017-11-17

Högermeny

Relaterad information