Tyck till om tyreso.se

Snabbladdstation för elbilar i Tyresö centrum

I Tyresö centrum finns en laddstation för elbilar som är tillgänglig för alla. Din elbil laddas full på upp till en halvtimme.

 snabbladdningstation Tyresö centrumLaddstation. Illustration: Christian Nützel

Tanka fullt eller fyll på

Stationen i Tyresö kan användas av invånare, företag samt besökande, den är även viktig för kommunen som har köpt in ett antal elbilar.  Att ladda bilen helt tar 15–30 minuter. Under tiden kan man uträtta ärenden i Tyresö centrum. Den som har bråttom kan välja att bara ladda bilen några minuter, för att "fylla på".

Förnyelsebar el

Elen till stationen kommer dels från solceller på taket, dels från Vindel från Lillgrunds vindkraftpark. Solcellerna producerar upp till 5,3 MWh per år vilket motsvarar 2 600 körda elbilsmil per år.

För att använda stationen behövs ett abonnemang hos Vattenfall. Laddningen sker med hjälp av en så kallad RFID-tagg (nyckelring) eller med en mobilapplikation.

Läs mer om laddstationen samt hur man beställer laddkort

Laddgränssnittet CHAdeMO - eller: Vi tar en kopp te under laddningen

Våra snabbladdstationer är utvecklade och anpassade för bilar med laddgränssnittet "Chademo". Chademo är en förkortning för Charge de Move, som ungefär betyder "laddning i flykten". Det sägs även syfta på den japanska frasen "O cha demo ikaga desuka", som kan översättas: "Vi tar en kopp te under laddningen".

Nätverk på Södertörn
Förhoppningen är att stationen ska bli en del av ett större nätverk på Södertörn och i Stockholmsområdet. För en ökad användning av elfordon behövs fler snabbladdningsstationer. Hur stationen i Tyresö används kommer att analyseras och utvärderas noga.


Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-09-19

Högermeny

Kontakt

Tekniska kontoret

Avdelningschef, miljö- och trafikavdelningen
Göran Norlin