Tyck till om tyreso.se

El- och miljöfordon

Tar du ansvar för ditt resande? Elcyklar, elmopeder, SL-lånekort, smartare bilanvändning och utbildning i eko-körning för personalen är några inslag i det helhetsgrepp som Tyresö kommun tar på sitt resande.

ElcykelGöran Norlin, miljö- och trafikchef, provar en elcykel. Foto Rikkard H

Snabbladda din elbil i Tyresö centrum!

Att ladda bilen helt tar 15–30 minuter. Under tiden kan du som förare uträtta ärenden i Tyresö centrum. Har du bråttom kan du välja att bara ladda bilen några minuter, för att "fylla på".
För att ladda behövs ett abonnemang hos Vattenfall

Ladda ditt elfordon i Trollbäcken centrum!

Laddstolparna är ett steg i kommunens klimatarbete och är placerade på kundparkeringen i Trollbäckens centrum. Installationen är ett samarbete mellan Tyresö Bostäder och Tyresö kommun. Meningen med laddstolparna är att underlätta för nuvarande och kommande elfordonsinnehavare genom att erbjuda laddningsmöjlighet för elfordon under tiden som man handlar eller uträttar några ärenden.
Ladda bilen medan du handlar

Hälsofrämjande med elcykel, men mindre jobbigt

En elcykel har en batterimotor som kan hjälpa till i uppförsbackar. Man får en hälsofrämjande cykeltur men slipper ändå komma fram till ett eventuellt möte svettig. Det finns 4 stycken luftpumpstationer i kommunen som underlättar för vanlig cykling i kommunen.

Regler för elcyklar 

Enligt de svenska bestämmelserna får elmotorn inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/tim uppnåtts. Dessutom får effekten inte överstiga 250 watt. Elcyklar måste vara utrustade med "PAS" (Pedal Assistent System). Om elcyklar inte har PAS klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm.

Elmopeder har funnits i många år men mest i form av hemmabyggen och prototyper. Först på 2000-talet har elmopeder börjat serietillverkats och kvaliteten blivit så bra att de på allvar börjat konkurrera med vanliga mopeder. Det finns två klasser (Klass I och Klass II) och det är samma klassning som gäller i hela EU.

Tillgång till miljöbränslen i kommunen är begränsad.

E 85 finns på Statoils bensinstation i Bollmora, Tyresö centrum. Tankstationer för biogas saknas i Tyresö.

Närmaste tankställen för biogas är:

  • Statoil, Nynäsvägen/Bogårdsvägen (Rv 73, Sköndal)
  • OKQ8, Nynäsvägen 23 (Haninge)
  • Statoil, Hammarby Fabriksväg 31 (Hammarby sjöstad)

Publicerad av: petri.palkki@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-11-09

Högermeny

Relaterad information

Kontakt

Tekniska kontoret

Avdelningschef, miljö- och trafikavdelningen
Göran Norlin